Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groei Deense tuinbouwbedrijven breekt records

Grote blijdschap overheerst bij Deense tuinbouwbedrijven, die meer winst maken dan ooit. "Een tuinbouwbedrijf moet tegenwoordig meer doen dan alleen maar planten kweken", weet Claus Petersen. Hij is directeur van de tuinbouwbedrijf By Growers op Funen, dat onlangs nog het predicaat Tuinder van het Jaar 2017 kreeg opgespeld (link).

Gedurende de afgelopen tien jaar is het tuinbouwbedrijf radicaal veranderd. Terwijl vroeger de aandacht volledig gericht was op de productie van enkele gewassen en de exporteurs zich met de afzet van de planten bezighielden, krijgen nu de wensen van de consument de eerste prioriteit. “We proberen voortdurend onze klanten te helpen door planten te leveren die nu gewild zijn. Terwijl we vroeger twee of drie gewassen kweekten, hebben we nu soms maar liefst dertig verschillende producten,” aldus Claus Petersen. De kweker produceert op jaarbasis 27 miljoen planten.

foto: bygrowers.dk

Om dat te bereiken, was een groter areaal nodig. Een van de oplossingen was een fusie van twee middelgrote tuinbouwbedrijven, die vervolgens een aantal kleinere bedrijven opkochten. Een proces dat niet helemaal probleemloos verliep. “Een van de grootste uitdagingen was alle ondernemingen tot één bedrijf samen te smeden. Ze hadden allemaal hun eigen bedrijfscultuur, die we bijeen moesten brengen en dat was een enorme uitdaging,” verklaart Claus Petersen met betrekking tot By Growers, dat tegenwoordig 120 werknemers telt.

Juist die verandering was een van de redenen dat By Growers, dat vooral kamerplanten produceert, het predicaat Tuinder van het Jaar kreeg.
“Ze hebben de prijs gekregen omdat ze zich ten doel stelden een aantal kleine bedrijven op te kopen, die noodlijdend waren of die geen generatiewisseling konden doorvoeren. Daarmee hebben we binnen de branche onze omzet kunnen behouden,” vertelt de voorzitter van Dansk Gartneri, Jørgen Andersen.

Voedingsbodem voor blijdschap en optimisme
Het is echter niet alleen Claus Petersen die de handen uit de grond heeft getrokken en deze jubelend ten hemel heft. Het gaat namelijk beter dan ooit met de Deense tuinders, die nooit stralender jaarrekeningen hebben gepresenteerd. Daar zijn volgens Jørgen Andersen meerdere oorzaken voor. “De markt is stabieler, de rente is lager en omdat we jarenlang niet hebben kunnen investeren, is de afschrijving op de investering ook lager. Zo konden we onze aandacht steeds vooral richten op de omzet,” zegt hij.

Door deze combinatie van factoren is de economische neergang in het tuinbouwbedrijf tot stilstand gebracht. Dat heeft zijn weerklank op de houding van de banken. “Als je slechte jaarrekeningen levert, kijken ze sceptisch naar je. Dat doen ze nu niet meer,” zegt Jørgen Andersen verheugd.
 
Maar de planten groeien nog niet tot in de wolken. Daarom is Jørgen Andersen erg benieuwd wat de bedrijven zullen doen om de positieve ontwikkeling voort te zetten. “We willen die ontwikkeling nu graag vasthouden en zoveel verdienen dat we kunnen investeren in nieuwe kassen, want de kassen die we nu hebben, zijn behoorlijk verouderd. Ik hoop en vertrouw dat we een paar nieuwe kassen kunnen bouwen en nieuwe productiewijzen vinden, die effectief en goedkoop zijn,” zegt hij.

bron: dr.dk

Publicatiedatum: