Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlandse telers nog niet gerust

"Onduidelijk Brexitakkoord "ergste nachtmerrie" Europese exporteurs"

De deadline van de Brexit van 29 maart 2019 valt midden in het Nederlandse tulpenseizoen, wanneer kwekers vrachtwagenladingen van dit Nederlandse boegbeeld naar de hele wereld exporteren. Het Verenigd Koninkrijk is de tweede grootste markt voor Nederlandse bloemen en planten, ter waarde van ongeveer €825 miljoen per jaar.

Als er geen akkoord wordt bereikt over nieuwe handelsvoorwaarden dan blijven de tulpen mogelijk na de Brexit eindeloos aan de grens op inklaring wachten. Dit is zeker een schrikbeeld, als de gesprekken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zonder duidelijke resultaten zouden stranden.

Sinds de stemming over de Brexit zijn het vooral Britse bedrijven die zich hebben uitgesproken over de dreigende risico's voor hun land bij het verlaten van de EU, 's werelds grootste handelsblok. En terecht: Het Verenigd Koninkrijk is in grotere mate afhankelijk van de export naar de EU dan omgekeerd. 

Maar naarmate de einddatum voor de Brexit nadert moeten ook veel Europese bedrijven zich voorbereiden op een mogelijke harde Brexit, waarbij de Britten de EU zouden verlaten zonder een nieuwe handelsovereenkomst en duidelijkheid over heffingen voor goederen en diensten.

Volgens Newspressnow.com is er deze week vooruitgang geboekt in de gesprekken tussen de Britse en Europese onderhandelaars, inclusief de belofte voor een overgangsperiode voor het Verenigd Koninkrijk om na het officiële vertrek aan het leven buiten het blok te wennen. Maar er is nog niks vastgelegd en de afspraken zouden alsnog op niks kunnen uitdraaien, aan de hand van enkele belangrijke kwesties.

"... bloemen, planten, wasmachines, auto-onderdelen ... deze moeten allemaal worden gecontroleerd. De Engelse douane kan dat niet aan," zegt Matthijs Mesken, ‎directeur van de ‎Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). "Er zullen elke dag files zijn waar je niet eens aan wilt denken."

Hans de Boer, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW: "Alle traditionele verse Nederlandse producten - bloemen, fruit en voedsel - zouden het hardst worden getroffen."
Publicatiedatum: