Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BKD verricht 5% meer keuringen dan vorig jaar

De Bloembollenkeuringsdienst (BKD) had in 2017 38 keurmeesters in dienst in piekperioden aangevuld tot 55. In 2017 zijn 45.195 veldkeuringen en 4.053 monsterkeuringen verricht en 32.878 monsters verwerkt, een stijging van 5% ten opzichte van 2016. Het laboratorium heeft vervolgens 2,6 miljoen voorbewerkingen en 6,2 miljoen virusanalyses gerealiseerd. Er zijn 18.582 certificaten afgegeven. De productiviteit per fte op jaarbasis is in 2017 wederom gestegen. De balans per 31 december 2017 toont een gezonde financiƫle situatie.

Ontwikkelingen binnen de sector en toenemende fytosanitaire eisen van derde landen vragen om vernieuwing van het huidige keuringssysteem. De BKD is hierover met de sector in gesprek en er is een pilot tot vernieuwing gestart. De ontwikkelingen vragen ook om wendbaarheid van de klanten, zoals de aansluiting op Ketenregister en e-CertNL voor het optimaliseren van het exportproces. De BKD zet zich in om de klanten te motiveren deze mogelijkheden te benutten.


Afbeelding genomen uit het jaarverslag

Medewerkers van het laboratorium zijn een onderzoekstraject gestart met andere keuringsdiensten en Wageningen Universiteit & Research om inzicht te krijgen in nieuwe mogelijkheden voor monsterverwerking en toetsingen. Ook zijn zij betrokken bij de kennisontwikkeling op het gebied van next generation sequencing, een nieuwe toetsmethode die snelle en grootschalige toetsen mogelijk maakt.

De tarieven in 2017 zijn gelijk gebleven aan die in 2016. Dit was mogelijk in verband met toegenomen werkvolume en beperkte kostenstijging. Het jaar 2017 realiseerde een batig saldo van 1.119.000 euro. Begroot was 1.100.000 euro.

Zie voor meer informatie het Jaarverslag 2017 op de site van de BKD.
Publicatiedatum: