Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Deense potrozen kweker Anders Eskelund, Rosa Aps:

"Vroege Moederdag VK betekent goed begin van de lente"

Dit jaar vindt Moederdag in het Verenigd Koninkrijk vlak na Women's Day plaats en dit zal waarschijnlijk in het voordeel werken van veel potenrozen kwekers. "Omdat de vraag naar potrozen tijdens deze feestdagen zo groot is, zal er in de dagen daarna een tekort aan zijn, wat voor ons een goed begin van de lente betekent", zegt de Deense potrozen kweker Anders Eskelund van Rosa Aps. "In vorige jaren wanneer deze twee dagen dicht bij elkaar lagen, resulteerde dit bovendien in hogere prijzen." 


Anders Eskelund van Rosa Aps met de Infinity rozen in de kas.

Na een paar erg drukke weken te hebben gehad ter voorbereiding van Valentijnsdag - en 'nee' te hebben moeten zeggen tegen veel klanten omdat de kas voor 100% gevuld was en er 320.000 6 cm potten van rode Forever Roses voornamelijk naar Duitsland werden geëxporteerd - heeft Rosa Aps nog weinig tijd gehad om op adem te komen. De bloemen voor Woman's Day en Moederdag worden namelijk al deze en volgende week verzonden.


Links: Kleine rode Forever rozen in een 6 cm pot. Rechts: De lichtroze Infinity roos ‘Princess of Infinity’ in de kas in Denemarken.

Women's Day wordt op een vaste datum gevierd (8 maart), maar de datum waarop Moederdag gevierd wordt in Engeland is afhankelijk van de datum waarop Pasen valt. Moederdag wordt namelijk drie weken voor Pasen gevierd. En dit jaar valt Pasen vroeg, wat betekent dat de Engelse Moederdag ook vroeg valt: op 11 maart.

Omdat Moederdag slechts een paar dagen na Women's Day plaatsvindt, is ook dit jaar een drukke periode voor potrozen telers. "Voor Women's Day exporteren we 210.00 6 cm potten met rode Red Roses naar Oost-Europa en Duitsland", vertelt Eskelund. De eisen qua potrozen zijn voor Moederdag echter anders. In het Verenigd Koninkrijk wordt gevraagd om lichtroze en witte Infinity rozen in 10,5 cm potten. Hiervan zullen we er dan ook 60.000 naar het VK exporteren."


Een grote bloeiende ‘Infinity’ roos en een kleine rode Roses Forever roos. Beiden hebben in een high tech kas een productietijd van ongeveer 9-10 weken. Per m2 kunnen er 120 planten van de 6 cm Forever rose worden geteeld en 30 planten van de Infinity rozen in 10,5 cm potten.

Vaak staan de kleuren en groottes van bloemen redelijk vast bij feestdagen, maar Eskulund ziet dat de vraag naar en populariteit van potrozen mettertijd verandert. "We zien een verandering in wat onze klanten in hun winkels willen aanbieden. Voor Valentijnsdag worden ook andere kleuren dan rood steeds populairder. Zo zijn wit en licht pastelroze erg populair in Duitsland, onze grootste markt. Dit maakt de Infinity rozen nog populairder - ook daar waar rood voorheen de meest populaire kleur was."

Ook merkt de Deense potrozen kweker een trend wat betreft het gebruik van rozen in decoratie en kleding. Echter kunnen trends snel veranderen en dat zou ook het geval kunnen zijn bij de vraag naar potrozen. Hoe gaat Rosa Alps om met deze veranderingen in de vraag naar hun producten? "Gelukkig hebben we een erg flexibele productie set-up, zodat we continu van kleine naar grote potten kunnen schakelen en de kleuren kunnen we aanpassen aan de huidige trends." 

Rosa Aps
Rosa Aps is een erkende kweker van de potrozen van de Deense kweker Roses Forever en produceert 5 miljoen potrozen per jaar die wisselen van 6 cm tot 21 cm. Hun belangrijkste markten zijn Duitsland, Oost-Europa, Zweden en Finland. 
 
Voor meer informatie:
Roses Forever
Rosa Eskelund
Email: re@rosa.dk
www.roses-forever.com


Publicatiedatum: