Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kenia: Oserian heeft 's werelds grootste geothermische verwarmingssysteem

De Keniaanse bloementeler en exporteur Oserian Development Corporation heeft verschillende maatregelen genomen om gedurende een lange tijd te kunnen blijven produceren zonder dat dit problemen oplevert voor natuurlijke systemen of voor hun verantwoordelijkheid tegenover hun arbeiders, leveranciers en lokale gemeenschap. 
 
In een poging om hun toegang tot internationale markten te versterken hebben de spelers op de bloemenmarkt in november 2014 een bezoek gebracht aan Engeland en Nederland om meer te leren over hun duurzame teeltpraktijken. 

Uit de twee vergaderingen bleek dat, om op een verantwoordelijke manier bloemen te kunnen telen in Kenia, sociale verantwoordelijkheid en bewust met het milieu omgaan centraal moeten staan bij alle spelers. 
 
Drie jaar later is de realiteit dat steeds meer consumenten bezorgd zijn over niet-duurzame praktijken binnen de industrie en dit bleek ook toen supermarkten aankondigden alleen nog bloemen te gaan verkopen van telers die hun bloemen op een duurzame manier telen. 

Om te voldoen aan deze maatregel heeft Oserian Development Corporation verschillende maatregelen ingesteld om op een duurzame manier te kunnen blijven produceren.



Oserian gebruikt bijvoorbeeld een integrated pest management (IPM) systeem en ze telen op water om minder water en meststoffen te verbruiken. Het bedrijf heeft bovendien het grootste geothermische project ter wereld om de temperatuur binnen de kassen stabiel te houden en voor de productie van kooldioxide voor de planten. 

Het bedrijf past zijn productiesysteem aan aan de veranderingen binnen de Europese milieu wetgeving. "We zien ontwikkelingen in de wetgeving rond het gebruik van bestrijdingsmiddelen en bijen-vriendelijke producten," zegt Hamish Ker, technisch directeur bij Oserian. Hij voegt toe dat de EU nu ook het maximale residuen limiet (MRL) meet van groenten en fruit die worden geïmporteerd.

Het bedrijf heeft veel geld geïnvesteerd in natuurlijke oplossingen. Het heeft bijvoorbeeld een nieuwe faciliteit genaamd Two Lakes gelanceerd, om met eigen onderzoek nieuwe biologische oplossingen te ontwikkelen.

Oserian ziet het investeren in natuurlijke oplossingen als een manier om de producten te verbeteren, terwijl de kosten worden verminderd. Ker zegt dat dit Oserian competitiever op de markt maakt en voor betere resultaten zorgt. "We hebben moeten investeren in training en hoe deze unieke systemen moeten worden gebruikt, maar als je deze capaciteit eenmaal hebt zie je dat natuurlijke systemen vanuit alle perspectieven duurzamer blijken te zijn. Wat je creëert is een gebalanceerd ecosysteem."

Oserian heeft de ambitie om CO2 neutraal te worden en is hiervoor de samenwerking aangegaan met Cranfield University, die in 2007 een studie op dit gebied hebben uitgevoerd. "De onderzoekers kwamen erachter dat kassen op het Noordelijk halfrond 5,8 keer meer koolstof uitstoten dan onze productie in Kenia, inclusief luchtvervoer," vertelt Ker. Hij voegt toe dat het bedrijf later dit jaar een studie zal starten om te bekijken hoe de verbeteringen die binnen Oserian zijn doorgevoerd de uitstoot van CO2 heeft beïnvloed.

Om hun ecologische voetafdruk verder te verkleinen heeft het bedrijf zeven elektrische voertuigen uit Nederland geïmporteerd. "We gaan deze voertuigen gebruiken om onze vrachtwagens om te zetten van fossiele brandstoffen naar elektrisch voertuigen. Deze elektriciteit kunnen we van onze geothermische centrale gebruiken," zo zegt Ker. "Als het project goed loopt, zullen we in de toekomst meer elektrische voertuigen aanschaffen." 

“Een groene bedrijfsvoering is een goede bedrijfsvoering," vertelt Ker. Hij voegt toe dat het bedrijf door de nieuwe elektrische voertuigen jaarlijks bovendien ruim €406.000 aan diesel hoopt te besparen.

Flower for life
Oserian’s ‘Flori 4 Life’ campagne is een goed voorbeeld van de duurzame aanpak van het bedrijf. "We hebben vier speerpunten gecreëerd: Flowers 4 Water, Flowers 4 Farming, Flowers 4 Education, en Flowers 4 Nature", vertelt Ker. Hij voegt toe dat er labels op de producten worden geplaatst die verschillende verhalen over de speerpunten vertellen. "Het ene label vertelt bijvoorbeeld iets over het creëren van een waterbron voor de gemeenschap en een andere kan over het bouwen van scholen gaan. Hierdoor worden onze klanten op de hoogte gehouden van wat we doen...en als je iemand bloemen geeft is dat een emotioneel cadeau. Wij geloven dat doordat we het duurzame verhaal achter onze bloemen kunnen vertellen, dit de bloemen nog meer waarde geeft."

Het bedrijf is daarnaast ook een milieuvriendelijker vervoersproces gaan gebruiken. Ze hebben nu een uniek concept om bloemen te verpakken dat ontwikkeld is door een bedrijf in Nairobi, genaamd Cargolite. De kartonnen dozen van het bedrijf zijn versterkt met plastic. "Dit betekent een lichtere doos, wat kosten bespaart op luchtvervoer en karton, en minder invloed heeft op het milieu. Ker voegt toe dat Oserian door deze nieuwe verpakkingen nu tot wel €6500 bespaard voor iedere miljoen bloemen die het naar Europa vervoerd. 

Lokale boeren en herders steunen
Daarnaast steunt het bedrijf ook lokale boeren om gezonde zaden te ontwikkelen en de grond te analyseren. "Ons zusterbedrijf, Stokman, heeft gezonde zaden voor bananen en aardappelen ontwikkeld in hun laboratoria," en Ker zegt dat ze boeren helpen met het uitvoeren van bodemanalyses, "zodat ze de onbalans begrijpen en de juiste bemesting kunnen gaan gebruiken."



Hiernaast heeft Oserian ook schapen gedoneerd aan lokale herders. "Op het teeltbedrijf hebben we schapen die het gras rond de kassen kort houden, waardoor de aanwezigheid van insecten en mogelijke ziekten verminderd wordt. Kerr vertelt dat ze een schapenras uit Zuid-Afrika hebben gehaald, genaamd Dorpers, die ze vervolgens gekruist hebben met het lokale Maasai ras. “Ieder jaar doneren we meerdere jonge rammen aan de gemeenschap. Enkele lokale vrouwen maken daarnaast armbanden, die Oserian voor hun boeketten gebruikt." 

De duurzame aanpak van het bedrijf past perfect bij het motto van Oserian om het 'Iedere dag beter' te doen. Ker zegt dat ook het management team hiertoe uitgedaagd wordt en ze "kijken naar wat ze kunnen ontwikkelen en verbeteren, hoe ze afval kunnen verminderen en de kwaliteit beter kunnen maken. Ook richten we ons op wat Oserian Flowers bijzonder maakt." 

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: