Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nicola Smith, WMEC:

"Groeiende interesse in waterbehandelingssystemen in Oeganda en Kenia"

Schoon water wordt steeds schaarser en er zuinig mee omspringen wordt steeds belangrijker. De afgelopen jaren heeft het waterzuiveringsbedrijf WMEC de vraag naar hun waterbehandelingssystemen in de bloemensector dan ook enorm zien toenemen, waaronder ook in Kenia en Oeganda. Nicola Smith van WMEC vertelt over de ontwikkelingen.

Het in Engeland gelegen familiebedrijf begon 23 jaar geleden met de ontwikkeling en bouw van een agrochemisch waterbehandelingssysteem dat ze Sentinel noemden. Met het systeem worden bestrijdingsmiddelen en vervuilers 'goedkoop en gemakkelijk' uit het water gefilterd, en wordt inmiddels gebruikt door tal van groenten- en fruittelers, bloemen- en plantentelers en in de wijnbouw.


Een Sentinel systeem staat klaar voor een klant in Nieuw-Zeeland.

Toename in Kenia en Uganda 
In de bloemensector is de vraag naar de waterbehandelingssystemen enorm toegenomen, vooral in Kenia en Uganda. In deze landen heeft het bedrijf veel systemen geleverd die nu het water van grote teeltbedrijven zuiveren. Telers werden zich ervan bewust dat ze hun eigen waterbronnen besmetten met bestrijdingsmiddelen en metalen door de middelen die ze op hun gewassen en planten gebruikten. Veel telers hebben hierop actie ondernomen om de kringloop van vervuiling een halt toe te roepen om zo de gezondheid van het milieu en de gewassen die ze telen te verbeteren."

Maar ook voor deze tijd was het systeem van WMEC al aanwezig in het gebied bij een grote transnationale onderneming. In het milieubeleid van dit bedrijf werd de Sentinel genoemd als enige goede methode om agrochemisch water te behandelen. "Enkele telers hadden onze systemen daarom al gezien en benaderden ons ook." 


Een Sentinel 200, die vorig jaar naar Guyana is verzonden. 

Water - een waardevolle bron 
Ook in de rest van de wereld hebben ze een toename in de vraag naar waterbehandelingssystemen gezien, vooral in industrieën die bestrijdingsmiddelen gebruiken voor hun gewassen. "Water is een zeer kostbare bron aan het worden en het wordt nu erkend dat deze meer dan ooit bescherming nodig heeft. Zo worden vele wetten aangepast wat betreft het afscheiden van vervuilende middelen in het milieu. In industrieën die bestrijdingsmiddelen of andere vervuilende middelen gebruiken, kan de Sentinel gebruikt worden om het water op een veilige manier te behandelen. Het gezuiverde water kan hierna hergebruikt worden of veilig in het milieu uitgescheiden worden. Hierdoor wordt vervuiling voorkomen, kunnen waterkosten worden verminderd doordat er gerecycled water wordt gebruikt en hoeven bedrijven geen kosten meer te maken voor het afvoeren van vervuild water door een buitenbedrijf." 


Een Sentinel systeem bij Nestlé in Griekenland. Dit systeem behandelt vervuild water door de productie van koffie. 

Waarom Sentinel?
Waarom moet een teler voor de Sentinel kiezen? "De Sentinel wordt vaak gekozen, omdat de werking ervan bewezen is en deze door onafhankelijke onderzoeken genoemd wordt als beste systeem om vervuild water af te voeren. Het systeem is goedgekeurd door de Wereldbank en de Europese Unie. Daarnaast behandelt het systeem de vervuiling direct en op een zeer efficiënte wijze. Het is zeer veelzijdig systeem dat zowel bestrijdingsmiddelen als zware metalen uit het water verwijdert. Doordat het systeem bovendien 250 - 2000 liter water per keer kan behandelen, is er een Sentinel dat past bij ieder formaat bedrijf." 


Een Sentinel systeem bij een wijngaard (Nyetimber wines) op een speciaal frame waarmee deze op een aanhanger kan worden gezet om gemakkelijk vervoerd te worden. 

Terugverdientijd
Volgens Smith is de terugverdientijd van het systeem variabel. "Maar veel klanten die eerst moesten betalen voor de afvoer van vervuild water hebben de kosten van het systeem binnen een groeiseizoen terugverdiend. Voor anderen hebben ze de kosten gelijk terugverdiend, omdat ze anders flinke boetes zouden kunnen krijgen." Er zijn echter ook telers voor wie een gezond milieu de hoogste prioriteit heeft. "Deze telers willen simpelweg het juiste doen en goed voor het milieu zijn. We hebben een klant die in drie jaar 3 miljoen liter vervuild water met een standaard Sentinel ter waarde van £40,000 (€32.425) heeft behandeld en dit allemaal heeft terug geschonken aan het lokale milieu." 


De kleine 'bak' die per keer 250 liter kan behandelen en achterop een pick-up past. 

De toekomst
Voor de toekomst hoopt en verwacht Smith dat de behandeling van water meer de norm dan een uitzondering zal worden. "We hebben zoveel te danken aan het milieu, dat ons voeding en natuurlijke bronnen geeft. Met de steeds grotere druk die we op het land plaatsen, moeten we deze ook beschermen - en zonder water zijn we nergens. Schoon water wordt een steeds schaarser wordende bron in sommige landen. In deze gebieden is het daarom extra belangrijk om water te kunnen recyclen en vervuiling van het water te voorkomen." 

Voor meer informatie:

Sentinel
Nicola Smith
Email: nicky@wmec.co.uk
www.sentinelplant.com


Publicatiedatum: