Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Nature Garden" concept"

Selecta One draagt bij aan bescherming biodiversiteit

Selecta One heeft in de zomer van 2017, in samenwerking met het Instituut voor Onderwijs en Onderzoek voor de Tuinbouw, kwekerij Staudenrausch en het Bijen Onderzoeksinstituut in Hohenheim (Stuttgart)een studie uitgevoerd naar insectvriendelijke planten.

Het doel was om informatie te krijgen over welke variëteiten de meeste insecten aantrekken en bijdragen aan hun voeding. Bovendien willen ze door middel van het project een kweekprogramma ontwikkelen waar biodiversiteit centraal staat om zo meer groen in stedelijke gebieden te plaatsen en het assortiment van Selecta one met nog meer insectvriendelijke planten uitbreiden. 



Een andere belangrijke activiteit was de samenwerking met een bijenhouder uit Franconia: Matthias Habicht uit Wassertrüdingen, dichtbij Nördlingen. Samen met Alfons Dietrich, zijn aanstaande schoonvader oefent hij zijn grootste hobby uit - het houden van bijen en de bijenteelt. Hij houdt 50 bijenkolonies. Een enkele bijenkolonie bestaat uit honderden bijen. De koningin is het hoofd van de kolonie en is moeder van tot wel 40.000 werkbijen en 500 tot 1000 bestuivende darren.

“De werkbijen worden aangetrokken door de geur en de kleur van de bloemen. Door pollen en nectar te verzamelen, wat voedsel voor de bijen is, blijven pollen aan het haar van de werkbijen vastzitten en worden deze zo verspreid van bloem tot bloem. Dit proces wordt ook wel bestuiving genoemd en dit vormt de basis van ecologie (biodiversiteit: de conservatie van de diversiteit van plantenrassen) en voor de kwaliteit van fruit", zegt Habicht.

Selecta one heeft verschillende plantenvariëteiten aan de hobby imker geleverd. Het doel was om in de late zomer een extra bron van voeding te creëren voor de meer dan 2 miljoen honingbijen van de hobbyist. Onder de plantenrassen waren verschillende variëteiten van Bidens, Gaura, Bracteantha, Heliotrope, Echinacea, Lobelias en Dahlia's.



Volgens de observaties van de imker trokken vooral de dahlia variëteiten Dalaya Shari en Dalaya Bali de bijen aan. "Wanneer de zon scheen, zaten veel werkbijen op deze twee Dahlia variëteiten en gebruikten ze de plant als voedselbron," vertelt Matthias Habicht. Tot de laatste warme dagen van de herfst in 2017 konden de bijenkolonies van Matthias Habicht de planten van Selecta als voedingsbron blijven gebruiken. De pollen en het nectar van de Selecta variëteiten zijn nu ingrediënten van de bloemenhoning van de hobby imker. 

De resultaten van het project worden door Selecta one gebruikt om het assortiment verder te ontwikkelen. Het bijbehorende concept is genaamd "Nature Garden en Selecta one informeert retailers op een actieve manier over insectvriendelijke planten dankzij materialen als posters, potten en labels. 

Voor meer informatie:
Selecta One
www.selecta-­one.com
Publicatiedatum: