Nederland is zeer actief op het gebied van CITES, voluit: Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. In de strijd om het behoud van de mondiale biodiversiteit organiseerde de Nederlandse overheid deze herfst een intensieve actie tegen de illegale handel in exotische dier- en plantensoorten.

Deze campagne kreeg de toepasselijke naam Pangolin, naar het schubdier dat in zowel Afrika als Azië met uitsterven wordt bedreigd. Met gerichte controles van onder meer reizigersbagage en koerierszendingen deed Nederland ook mee aan de campagne.

In beslag genomen
In totaal hebben de extra controles 59 zaken opgeleverd waarbij producten in beslag zijn genomen. Zo werd in de post 77 kg aan schubben van de Afrikaanse pangolin aangetroffen, die onderweg waren van Afrika via Nederland naar Azië.

Op Schiphol trof de douane een passagier aan met 14.000 dode zeepaardjes in zijn koffer. Ook zijn er meerdere orchideeën, een aantal producten van beschermde houtsoorten en 40 kilo poeder van slangenhout in beslag genomen. Daarnaast onderschepten de controleurs medicijnen met ingrediënten van beren, een ijsberenvel, een aantal levende vogels en 120 arapaimavissen. Ook werd uit de bagage van 2 toeristen meerdere stuks koraal en schelpen in beslag genomen.

Tijdens een vogelbeurs in Zwolle zijn bij verschillende vogelhandelaren papieren aangetroffen die niet in orde waren of waarvan de pootringen niet klopten. De vogels, waaronder een wijnborstamazone en een aantal hoppen zijn in beslag genomen.