De omzet bij Royal FloraHolland van begin oktober tot medio november loopt iets terug (6,2 procent) door een mindere prijsvorming in de snijbloemen. De prijzen van gerbera, lelie en troschrysant en geplozen chrysant zijn lager dan in 2016 toen er veel krapte op de wereldmarkt was.

Kijken we echter naar het gemiddelde prijsniveau van de afgelopen vijf jaar, dan zien we dat dit een gemiddelde prijsvorming is. De prijzen lagen in 2016 namelijk een stuk hoger dan gemiddeld door krapte op de wereldmarkt.De oorzaken van een lagere prijsvorming:
  • Bij de snijbloemen nam het aandeel directe stromen toe met 1,7 punt tot 32,7 procent. Dit heeft als gevolg dat de klokprijs van snijbloemen wat daalt
  • De omzet van snijbloemen daalde met ruim 8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016 ondanks een toename van de aanvoer met 3 procent.
  • In 2016 was er een relatief tekort aan snijbloemen op de wereldmarkt. Dit was een combinatie van het weer en bijzondere feestdagen. Dit veroorzaakte destijds de hogere prijzen in dezelfde periode
  • De belangrijkste afzetlanden realiseren een groei van rond de 4 procent. Alleen het Verenigd Koninkrijk blijft achter met een daling van de export van 3 procent, wat te wijten is aan de Brexit die in 2016 is ingezet.


Prijsdaling phalaenopsis
Wat betreft de kamerplanten werd een omzetdaling van 2 procent genoteerd. De aanvoer was gelijk aan vorig jaar. De gemiddelde prijs daalde met 2 procent. Dit kwam voornamelijk door de prijsdaling van phalaenopsis van 4 procent. Ook bij potchrysanten daalde de prijs.

Minder violen
Bij de tuinplanten daalde de omzet met 8 procent. Dat kwam doordat de aanvoer daalde met 9 procent. Er werden vooral minder violen aangevoerd.

Bron: Royal FloraHolland