Wanneer er grote aantallen bomen of struiken moeten aangekocht worden, is de verleiding groot om een beroep te doen op een groothandelaar. Nochtans levert samenwerken met een lokale boomkweker veel voordelen op. Alain Grifnée van het Waalse Collège des Producteurs breekt een lans voor deze manier van werken.

De prijs is meestal het belangrijkste criterium waarmee kopers die grote aantallen bomen, struiken of vaste en eenjarige planten willen aanschaffen, rekening houden, of het nu gemeentes zijn of mensen die werken in de groenvoorziening. “Als men zo goedkoop mogelijk wil kopen, kan men echter voor verrassingen komen te staan, zoals de levering van planten van minder goede kwaliteit. Een beroep doen op een teler dicht bij huis, zelfs als hij niet de goedkoopste is, biedt andere even interessante voordelen”, legt Alain Grifnée uit.

De teler is niet louter een verkoper, maar hij kan ook iedere koper gemakkelijk adviseren bij de keuze van soorten (beschikbaarheid, variëteiten, aanpassingsvermogen) om eventuele onaangename verrassingen te vermijden als de planten of bomen geplant zijn.

Lees meer op Landbouwleven