Kansen en risico’s nieuwe CAO groothandel bloemen en planten

Sinds 28 juli 2017 is de nieuwe CAO voor de groothandel bloemen en planten algemeen verbindend verklaard. Dit betekent concreet dat de CAO nu (voor in elk geval de duur van de algemeen verbindend verklaring, namelijk tot 1 juli 2019) geldt voor alle werkgevers en werknemers in de branche die onder de werkingssfeer van deze CAO vallen.

Daarnaast zijn werkgevers die onder deze werkingssfeer vallen vanaf 30 mei 2017 ook verplicht om zich aan te sluiten bij het Pensioenfonds Groothandel Bloemen en planten (PGB).Het niet (juist) toepassen van de bepalingen van de CAO of het niet aangesloten zijn bij een bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) kan hele vervelende (financiële) consequenties tot gevolg hebben. Werknemers kunnen bijvoorbeeld, als zij onder CAO-niveau worden beloond, bij de rechter nalevering van de CAO-bepalingen vorderen. Daarnaast kan een Bpf met terugwerkende kracht de premies van de afgelopen 5 tot 20 jaar bij de werkgever vorderen. In dit geval is het maar ten zeerste de vraag of een eventuele particuliere pensioenverzekeraar waarmee de werkgever een overeenkomst heeft afgesloten bereid is deze overeenkomst vroegtijdig te beëindigen.

Het naleven van de juiste CAO of het aansluiten bij een Bpf biedt echter ook kansen voor werkgevers. In de praktijk zien wij met regelmaat dat de arbeidsvoorwaarden uit een CAO voor de werkgever gunstiger uitpakken dan de arbeidsvoorwaarden die tot op dat moment nog worden gehanteerd. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan het aantal contracturen per week, minder vrije dagen en lagere overwerkvergoedingen voor uw werknemers.

Het aansluiten bij het PGB kan als voordeel een lager af te dragen pensioenpremie opleveren. Zo kan het zelfs zijn dat het werkgeversdeel van de pensioenpremies halveert.

De arbeidsjuristen en pensioenspecialisten van BDO hebben ruime ervaring in het adviseren op dit gebied. Zij zijn graag bereid om u vrijblijvend te woord te staan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mathijs Breederveld - contactgevens hieronder.Voor meer informatie:
Mathijs Breederveld
BDO Accountants & Belastingadviseurs
Laan van Zuid Hoorn 165
2289 DD Rijswijk
Tel: 070 – 338 08 08
www.bdo.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven