Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kijkje in de kijktuin die Ammerlaan heet

Tholen - Het heeft iets van een safari, een rondje op de tuin van Ammerlaan TGI. Het is er altijd tropisch warm, een flink deel van de meer dan 100 soorten staat voortdurend met de voeten in het water (hydro, in vaktermen) en iedere meter is er wat nieuws te zien. “Een enorm assortiment en sterk in daghandel, daarmee onderscheiden wij ons van de concurrent”, weet verkoper bij het bedrijf Dennis Smits.


Het verkoopteam: Ellen van Deelen, Hendrik-Jan Huisman en Dennis Smits

Variatie
Er gaan voornamelijk gemengde karren de deur uit en logistiek gezien is de dagelijkse gang van zaken een flinke uitdaging. Niet alleen zijn er meer dan 400 variëteiten voor handen, ook variëren ze enorm in teeltduur (van enkele weken tot vele maanden) en in formaat (van 70 centimeter tot 4,5 meter). Tel daarbij nog op dat voortdurend partijtjes binnenkomen, niet alleen vanuit Zuid-Amerika, maar ook van andere kwekerijen. En dan is er nog veel en regelmatig bezoek, meestal van een exporteur, die zijn eindklant meeneemt om op de tuin te komen kijken. “Van Duitsers tot Saudi’s, ze komen echt uit alle hoeken van de wereld,” aldus Dennis.




Veel partijen als Ammerlaan zijn er niet, maar nu groen weer helemaal hip is weet het bedrijf daarvan te profiteren. Zoals bekend hebben groene planten moeilijke jaren achter de rug, totdat de boel een jaar of twee geleden weer begon aan te trekken. Toen waren er alleen wel flink wat jongens afgevallen, waardoor er ruimte was voor uitbreiding. Daar sprong Ammerlaan op in, bouwde 1,2 ha bij en heeft deze nu bijna een jaar in gebruik. Zelfs nu het volop zomer is en de plantenhandel traditioneel een dipje zou moeten hebben, is daar praktisch niets van te merken. “Zeker in de daghandel weet je nooit wat de volgende dag zal brengen, maar tot nog toe zitten we elke week gewoon weer helemaal vol.”


Kijkje in de nieuwe kas

Ammerlaan is een handelskwekerij. Het werkt veel samen met een groep kwekers, die een deel van het assortiment via Ammerlaan op de markt zetten. De planten verlaten op bestelling de tuin. Dat wil niet zeggen, dat de heren en dame van de verkoop alle dagen aan het leuren zijn: het overgrote deel wordt afgenomen door vaste klanten. “We hebben een aantal grote klanten die regelmatig bestellingen plaatsen. Dan gaat het nooit om 1 of 2 karretjes, maar van de andere kant weet je ook nooit precies wat er gevraagd wordt en zijn nooit twee bestellingen hetzelfde.”

Blijven er wat planten over of wordt er, tussen haakjes, een partijtje vergeten, dan heeft Ammerlaan daar ook een oplossing voor. Sinds ruim een jaar heeft de kweker elke week een bijzondere actie – een aantal karren van deze of gene bijzondere soort. Dat zijn snoepjes voor de handel, iets leuks om diens klanten weer mee te verassen, en dat heeft de kweker goed weten te pitchen. “Inmiddels weet de handel van onze wekelijkse actie en is het nieuwsgierig naar wat er deze week weer in de aanbieding is. Natuurlijk valt het ook wel eens tegen, maar netto heeft het ons geen windeieren gelegd.”



Tenslotte kent men Ammerlaan van de toevoeging TGI, The Green Innovator. In 2010 was het bedrijf de eerste kweker in Nederland die zelfstandig de energievraag wist in te vullen met aardwarmte. Vanaf een diepte van 2100 meter wordt water van ongeveer 70 graden opgepompt. Hiermee wordt de kas verwarmt, waarna het weer terug de diepte ingaat. Geinig is ook dat de capaciteit van de geleverde warmte veel groter is dan de eigen behoeft, wat geleid heeft tot een uitbreiding van het warmtenet. Inmiddels worden ook een zwembad, verschillende collega bloemen-, planten- en groetentelers en een 16 tal flats in Pijnacker van warmte voorzien.

Voor meer informatie:
Ammerlaan TGI
Dennis Smits
Nootdorpseweg 15
2641 BK Pijnacker
T: 015 - 361 5544
F: 015 - 361 5540
E: dennis@ammerlaan-tgi.nl
www.ammerlaan-tgi.nl