Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andre Westerdrop

Slechte prijzen snijbloemen? Niet voor delphinium!

Tholen - Prijzen voor snijbloemen staan de afgelopen weken onder druk, maar niet in de delphiniums. Andre Westerdorp, die de stelen buiten kweekt op een bescheiden areaal in Klijdijk (net boven Emmen), is in zijn nopjes: “Wij zijn zeer tevreden. Er zijn veel bestellingen en als er veel bestellingen zijn, dan betekent dat geld in het laatje”.

Westendorp teelt naast dephinium ook wat helleborus, maar nu gaat alle aandacht uit naar die eerste. Naar zijn idee wint het exclusieve product – het aanbod is beperkt en stelen zijn relatief kostbaar – aan populariteit. Met zijn enthousiasme voor het product en een eigen veredelingsprogramma (men voert onder de naam Kissi louter variëteiten uit eigen veredeling), is het niet onwaarschijnlijk dat hij daar zelf ook een hand in heeft.



In principe wordt alles geveild. Wanneer de handel vraag naar het product heeft, is men bereid er goed voor te betalen. Zijn er weinig bestellingen, dan kan die prijs iets minder zijn. “Maar tot nog toe gaat het prima dit jaar. Tegelijkertijd is dit ook een van de momenten waarop het moet gebeuren. Het seizoen is net begonnen en kent normaal gesproken twee pieken: nu, en over een week of 10. Daartussen is het zaak het product zo geleidelijk mogen af te zetten.”

Binnen vs buiten

Delphiniums worden zowel binnen als buiten geteeld. Andre kiest – na overigens met verschillende gewassen geëxperimenteerd te hebben – voor de volle grond. Volgens de kweker zijn buiten geteelde delphiniums kwalitatief sterker: de stelen zijn steviger en de kleuren helderder. Wel ben je meer weersafhankelijk en kun je het seizoen niet rekken, maar toch lukt het goed een stabiele en geregelde aanvoer te garanderen. Zelfs nu het, naar Nederlandse maatstaven bijzonder droog is. “Nog een geluk dat we toevallig net afgelopen winter in irrigatie geïnvesteerd hebben. We hebben een Priva computer aangeschaft en het aantal druppelslangen verdubbeld.”



Bloemistenklok
Alle product wordt, zoals gezegd, geveild. Dat gebeurt voor een groot deel op de exportklokken, maar voor een klein deel ook op de op Bloemistenklok in Naaldwijk. Deze gaat binnenkort sluiten, en dat is Andre tegen het verkeerde been. “Voor ons was het een prachtige weg om net een paar emmertjes en net die wat afwijkende partijtjes op kwijt te kunnen. Op deze klok konden we het altijd leuk kwijt. In Naaldwijk is men vaker op zoek naar exclusiviteit en is men bereid er ook meer voor te betalen. Waarom het moet stoppen – ontzettend zonde.”

Voor meer informatie:
Westendorp vof Delphinium en Helleborus
Andre Westendorp
Hoofdweg 19 b
7871 TB Klijndijk
T: 0591 580043
M: 06 58873932
E: andre@kissi.nl
www.westendorpdelphinium.nl
www.kissi.nl
Publicatiedatum: