Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekerij M. Van den Oever, Son & Breugel

Van varkenshouder naar boomkwekerij

In 1967 introduceerde Osmocote ' s werelds eerste gecontroleerd vrijkomende meststof. Dit jaar jubileert het bedrijf en viert het haar 50e verjaardag.

Naar aanleiding daarvan is men op zoek gegaan naar verhalen van klanten, die er ook al de nodige jaartjes op hebben zitten. Men vraagt hen naar hoe de bedrijfsvoering in de afgelopen 50 jaar is veranderd en natuurlijk ook naar de relatie met Osmocote.

In onderstaande is de familie Van den Oever van Kwekerij M. Van den Oever, Son & Breugel, aan het woord:



"Van oudsher is onze kwekerij een varkenshouderij. Als neventak is ons pap ongeveer 40 jaar geleden een boomkwekerij gestart. In eerste instantie was dat een vollegronds kwekerij met haag- en dwergconiferen, Buxus en Prunus Laurocerasus soorten.

Onze ouders zijn de kwekerij gestart op een klein perceel. Het bedrijf is gestaag gegroeid naar een omvang van ongeveer 25 hectare waarvan zo'n 10 hectare containerteelt. In de vollegrond kweken we uitgangsmateriaal voor de containerteelt.



Wij kweken een breed assortiment sierheesters en coniferen in een 12-liter-container en een 35-liter-container. Verder kweken we sierbomen in een 18-liter-container.

Wat is wat u betreft de grootste verandering in de bedrijfsvoering sinds het begin van uw kwekerij?
Qua bedrijfsvoering de constante focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen en de hoeveelheid tijd die we kwijt zijn aan ruimtelijke ordening, certificeringen en andere administratieve rompslomp!

Qua teelt de verschuiving van vollegrondsteelt naar containerteelt. De constante focus om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting te beperken dan wel zo efficiënt mogelijk in te zetten.



Qua afzet is de tijdsdruk enorm toegenomen. Vroeger had je soms wel een week om orders te verwerken, nu soms maar een paar uur. Daarnaast hebben wij door de omschakeling van vollegrond naar containerteelt nu 12 maanden per jaar afzet. De druk van de afzet is er dus altijd.

Op welke manier zijn uw klanten veranderd de afgelopen 50 jaar?
We hebben van oudsher veel export gehad, dat is nu nog steeds zo. Omdat we omgeschakeld zijn van vollegrond naar containerteelt hebben we nu wel veel meer tuincentra en cash&carry als klanten. Vroeger waren dit met name (handels)kwekers en hoveniers.

Individuele tuincentra/hoveniers hebben we nu niet veel meer als klant. De meeste kopen nog steeds onze planten maar via een exporteur/groothandel of inkooporganisatie.

Visuele aantrekkelijkheid van de producten is veel belangrijker geworden voor onze klanten. Vroeger was een kwalitatief goede plant het belangrijkst. Wij hebben als belangrijkste uitgangspunt nog altijd om een kwalitatief topproduct te kweken. Als we het dan ook nog visueel kunnen verkopen, dan is dat mooi meegenomen!

Hoe lang kent u Osmocote al?
Ongeveer 25 jaar. We zijn er eigenlijk mee opgegroeid vanaf dat ons bedrijf startte met containerteelt.

Wat is uw ervaring met Osmocote? Op welke manier draagt Osmocote bij aan het realiseren van uw doelen?
Onze ervaringen met Osmocote zijn positief. Osmocote levert een constante kwaliteit, goede begeleiding en is innovatief. Vooral een special als Osmocote Exact Protect is voor mij zeer waardevol. Osmocote creëert een stukje rust in de teelt.

Hoe ziet u de toekomst van uw kwekerij?
Zonnig! Vorig jaar hebben wij het bedrijf overgenomen van onze ouders. We hebben de afgelopen jaren veel energie gestoken in het verkrijgen van vergunningen voor uitbreidingen zodat we snel kunnen schakelen wanneer de markt daarnaar vraagt. We hebben een goed team, een mooi product en een goede klantenkring.

Voor meer informatie:
ICL Specialty Fertilizers
www.icl-sf.com
Publicatiedatum: