Vanaf 1 januari 2017 vindt er een wijziging plaats in de productspecificaties van Alstroemeria, namelijk een koppeling tussen lengte en gewicht. De steellengte die aangevoerd mag worden is minimaal 45 en maximaal 90 centimeter. Voor een aantal lengtes wordt een minimaal gewicht per steel voorgeschreven. Deze afspraken zijn gemaakt om de presentatie van de Alstroemeria te verbeteren.


Foto: Bloemenbureau Holland

Op de marktplaats ligt de focus momenteel vooral op het gewicht van de Alstroemeria. Dit komt de kwaliteit, presentatie en sierwaarde van het product niet altijd ten goede. Het resultaat is 'zwiebertakken'. Takken met een disbalans tussen stevigheid, gewicht en lengte. Dit bevordert de beleving van de groothandel, bloemist en uiteindelijk consument niet.

Koppeling wordt positief ontvangen
Eind 2015 werd een werkgroep in het leven geroepen door de FPC Alstroemeria om oplossingen te bedenken bestaande uit kwekers en een aantal personen van de producttafel Royal FloraHolland. Na een inventarisatie en toetsing van de behoefte bij klanten en een enquĂȘte onder de Alstroemeria aanvoerders, is de wens voor een koppeling tussen lengte en gewicht naar voren gekomen. De VBN stuurgroep heeft dit voorstel inmiddels geaccordeerd.

Wat houdt de wijziging concreet in?
Vanaf 1 januari geldt er voor een aantal lengtes een minimum gewicht. De belangrijkste wijziging is dat een Alstroemeria met een steellengte van 80 centimeter minimaal 50 gram moet wegen. Weegt deze minder dan 50 gram, dan wordt deze op een lengte van 70 centimeter aangevoerd. Hierdoor zijn lengte en gewicht beter in balans. Royal FloraHolland benadrukt dat het nog steeds om hetzelfde product gaat, maar met een verbeterde presentatie. Deze wijziging geldt voor de productgroep Alstroemeria en niet voor de productgroep Alstroemeria Florinca. Daarnaast komt er meer vrijheid in fustgebruik.

Bron: Royal FloraHolland