Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jochum Genuit, Mienis Water:

RO systemen winnen aan populariteit in Oost-Afrika

Het verlagen van de productiekosten volstaat niet meer. Door de toegenomen concurrentie tussen telers worden het verbeteren van de productkwaliteit en productieverhoging per vierkante meter ook steeds belangrijkere doelen. Daarom investeren steeds meer telers - van zowel bloemen als groenten - in technieken om deze doelen te bereiken. Zoals in RO systemen. "De afgelopen jaren hebben we in de Oost-Afrikaanse landen een sterke stijging gezien in de vraag naar deze omgekeerde osmose (RO) systemen," zegt Jochum Genuit van het Nederlandse waterzuiveringsbedrijf Mienis Water.


Jochum Genuit, eerder dit jaar op de IFTEX in Nairobi, Kenya.

In Nederland worden RO-systemen al jaren door telers gebruikt. "Zo’n 40 jaar geleden was het oppervlaktewater soms al niet goed genoeg meer. Het zoutgehalte van het water steeg en diverse elementen vertraagden de groei van het gewas. Slechts twee waterbronnen lijken het probleem te verhelpen: regenwater en omgekeerde osmose (RO) water. Dit soort water is zo schoon dat telers een betere productie en hogere kwaliteit verkrijgen."

Groeiende belangstelling vanuit Oost-Afrika
De vraag van bloementelers uit andere landen naar RO-water stijgt nu ook al een paar jaar. "Oost-Afrikaanse landen, met name Ethiopië, Egypte en Kenia, zijn steeds meer op zoek naar manieren om de kwaliteit van hun bloemen te verbeteren en de productiviteit te verhogen. Zij zijn zich bewust van het belang van de waterkwaliteit en -zuivering en zijn daarom in toenemende mate geïnteresseerd in RO-systemen. De afgelopen vier jaar hebben we bijvoorbeeld 8 systemen geïnstalleerd in Ethiopië."



Investering en terugverdientijd
Het installeren van een omgekeerde osmosesysteem is een grote investering, maar volgens Genuit is de terugverdientijd relatief kort. "Door de jaren heen hebben we ons RO-systeem kunnen verbeteren en duurzamer gemaakt. Het verhoogt niet alleen de productiviteit van het gewas maar bespaart ook in andere gebieden, zoals het verwijderen van zuren in het water. Volgens onze klanten bedraagt het rendement op investering (ROI) op de RO-investering in de meeste gevallen tussen de één en twee en een half jaar. We hebben zelfs gevallen gehad waar het binnen een jaar was."

Om deze terugverdientijd te behalen, moet het RO-systeem wel goed presteren. "De meeste systemen vergen veel onderhoud en de levensduur van de membranen is te kort. In onze 45 jaar productie van RO-systemen hebben we de systemen altijd aan de vereisten van onze klanten aangepast. In de Afrikaanse Grote Riftvallei zijn er bijvoorbeeld een aantal uitdagingen geweest. In die regio hebben we een aantal van onze nieuwe systemen getest en hebben we de onderhoudskosten, chemische kosten en elektriciteitskosten kunnen verlagen."

Toekomstplannen
Mienis Water denkt in de toekomst uit te breiden, niet alleen in Oost-Afrika maar ook in de rest van de wereld. "Water is het goud van de toekomst. Door de groeiende bevolking groeien ook de negatieve gevolgen voor het milieu. Waterrecycling en waterzuivering voor waterafvoer zijn daarom essentieel. Steeds meer bloementelers nemen verantwoordelijkheid door in oplossingen te investeren. Mienis Water levert hier systemen voor en verwacht een groeiende markt op dit gebied."

Voor meer informatie
Mienis Water
Jochum Genuit
Email: Jochum@mienis-water.nl / info@mienis-water.nl
www.mienis-water.nl

Publicatiedatum: