Van der Voort Potplanten - 's werelds grootste spathiphyllum kwekerij

In de maand december is Van der Voort Potplanten 'kweker van de maand' bij OZ Planten. De kwekerij in Honselersdijk is gespecialiseerd in de productie van spathiphyllum, azalea enludisia. Met hun 4 locaties en 8 hectare is de kweker in staat 10 miljoen planten per jaar te produceren: zo’n 200.000 planten per week. Van der Voort is hiermee de grootste spathiphyllum kwekerij van de wereld.

Van der Voort is van oorsprong een familiebedrijf, opgericht door Chris van der Voort, en bestaat al ruim 40 jaar. Zijn zoon Olaf heeft het stokje inmiddels van Chris overgenomen, maar toch is Chris nog bijna dagelijks in de kwekerij te vinden. Vanaf dag 1 kweekt men spathiphyllum vanaf het begin. Ruim 10 jaar geleden kwam daar de ludisia bij en nog weer later sinds 2015 de azalea’s.Wat de kwekerij bijzonder maakt, is dat ze zelf de veredeling en vermeerdering verzorgen. Dat is tamelijk uniek te noemen binnen de kwekerijenbranche. Het veredelen gebeurt zowel op de locatie in Nederland als in Tanzania.Azalea
Omdat de azalea woonplant van de maand is, zoomen we iets verder in op deze plant. Van der Voort is een van de weinige Nederlandse azaleakwekers. De plant wordt overwegend in België gekweekt. Ook van der Voort laat de azalea’s eerst voorproduceren in België en kweekt ze af in de eigen kwekerij in Nederland. Het voordeel van de kweek in Nederland is de locatie. De planten zijn snel op locatie in het Westland of rondom Aalsmeer.De kwekerij is begonnen met het kweken van azalea’s toen toenmalige azalea kweker Maurice van der Meer wegens economische redenen moest stoppen met de kweek. Van der Voort kon de activiteiten voortzetten, inclusief Maurice van der Meer, die nog steeds de kweek van de azalea’s onder zijn hoede heeft.Verkoopmanager Mark van Dijk vertelde OZ, bij de kweker op bezoek, dat de kwekerij gaat starten met het afkweken van tuinazalea’s. Het bijzondere soort dat gekweekt gaat worden, is bladhoudend en winterhard, zodat er lang genoten kan worden van de bloei. Naar verwachting wordt de eerste partij in februari 2017 geleverd.

bron: OZ Planten


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.