Erfemissiescan nu ook voor bloembollenteelt

De Erfemissiescan is uitgebreid met specifieke onderdelen voor de bloembollenteelt. De Erfemissiescan Gewasbescherming is een digitale tool waarmee agrariërs eenvoudig het risico op emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf hun erf in kaart kunnen brengen.

Gerichte vragen over emissie
Door het invullen van de Erfemissiescan krijgen telers op een eenvoudige wijze te zien waar (nog) mogelijkheden liggen om de belasting van het oppervlaktewater verder te verminderen. Met de uitbreiding voor de bloembollenteelt zijn nu gerichte vragen opgenomen over emissies bij reinigen en opslaan van fust, ontsmetten, transport en het spoelen van bloembollen.

Beter inzicht door Erfemissiescan
Met de scan krijgen telers een beter inzicht in de activiteiten die emissie naar het oppervlaktewater kunnen veroorzaken. Daarnaast geeft de scan informatie over wetgeving op het gebied van erfemissie en ideeën over maatregelen die telers kunnen nemen om emissies vanaf het erf te verminderen.

Met de uitbreiding van de Erfemissiescan zijn de factsheets emissiebeperking van de KAVB interactief gemaakt en onderdeel geworden van de Erfemissiescan. Tijdens de komende wintermaanden zal de Erfemissiescan onder de aandacht van telers en loonwerkers worden gebracht. Dat gebeurt onder andere binnen het project ‘Schoon erf, schone sloot’.

De voorzitter van het Toolbox Team, Klaas Jilderda, is blij met de uitbreiding omdat het kan bijdragen aan het realiseren van de ambitie van de bloembollentelers om in 2023 98 procent minder normoverschrijdingen te hebben.

Loket voor praktijkvragen
Ook is er inmiddels op de website toolboxwater.nl​ een loket voor praktijkvragen over erfemissie. Het Toolboxteam Water streeft ernaar om het komend jaar vijfduizend agrariërs en loonwerkers te bereiken.

Uitbreiding ontwikkeld door CLM en Broos Water
De Erfemissiescan, en ook de uitbreiding voor bloembollen, is ontwikkeld door CLM Onderzoek en Advies en Broos Water op verzoek van het Toolboxteam Water. Dit Team bestaat uit vertegenwoordigers van LTO Nederland, de Unie van Waterschappen, Agrodis en Nefyto.

De uitbreiding van de Erfemissiescan voor bloembollenteelt is mogelijk gemaakt met financiële steun van TOPPS en de provincies Drenthe en Noord-Holland.

Bron: Bloembollen Visie

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.