Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erwin Giezen, MNP

Wat doet een noviteit slagen?

Daadwerkelijk iets nieuws op de markt zetten, is moeilijk. Dankzij steeds geavanceerdere veredelingstechnieken volgen innovaties elkaar steeds sneller op en worden nieuwe variëteiten in no time gevolgd door variëteiten die weer nog beter, mooier, groter etc. zijn. Om die ene nieuwkomer goed te lanceren en zo goed mogelijk te vestigen, is marketing niet onbelangrijk, weet Erwin Giezen. Bij Moerheim New Plant is hij hiervoor verantwoordelijk.


Erwin Giezen van MNP met de Sundaville Apricot, een nieuwe kleur in de Sundaville collectie.

Moerheim New Plant (MNP) is een veredelaar dat veel met marketing concepten werkt. Het bedrijf uit Leimuiderbrug heeft zich tot voornaamste doel gesteld nieuwe soorten van Suntory Florwers op de Europese markt te introduceren. Om dat te bereiken, helpt herkenbaarheid, zo is de filosofie, en bijvoorbeeld de Beedance (geïntroduceerd in 2015) en de Princettia Painted Red (geïntroduceerd in 2016) mogen gelden als bewijs. In 2017 zal MNP weer met nieuwe concepten komen, waaronder Sundaville Apricot.



Sundaville Apricot.

In de kassen van MNP worden talloze soorten van Suntory, voor wie het inmiddels bijna 30 jaar de belangrijkste partner in Europa is, en daarnaast ook verschillende soorten van het Franse rozenveredelingsbedrijf Meilland, getest. Nieuwsgierig naar de dagelijkse gang van zaken nam Erwin Giezen, bedenker van veel van de concepten, ons mee op een rondje door de kas.

Trial tuin
Om te beginnen beschikt Moerheim over een test-tuin. Hierin wordt vooral gekeken of een plant winterhard is en of en in hoeverre het regen, hagel, hitte, etc. bestendig is. Ieder jaar wordt de tuin volledig vernieuwd & voorzien van nieuwe planten.





Kassen
De kassen zijn onderverdeeld in verschillende secties, waarin ieder deel is afgestemd op het zo goed mogelijk testen van verschillende planten. Zo is er ruimte speciaal voor de rozen, voor planten, voor beworteling, voor kerststerren en, uiteraard, voor de show.


De showkas

In de showkas is nu o.a. de Sundaville Apricot te bewonderen. Deze werd op de afgelopen FlowerTrials geïntroduceerd. Gehoopt wordt dat deze plant in Europa bij flink wat kwekers zal komen te staan, ook omdat hij in Amerika al erg populair is. Aldaar heet de plant niet Sundaville Apricot, maar Sunparasol Apricot.


It's in de name: de bloem heeft veel weg van abrikoos. Maar naast de opvallende kleur groeit de plant als kool en is het een vroegbloeier.

Voordat een plant echter in de showkas mag pronken, wordt hij aan een uitgebreide testfase onderworpen. Dit gebeurt meer achter de schermen. Nu is men juist bezig het seizoen af te sluiten, de succesvol gebleken moederplanten te preserveren en een lijst op te stellen met nieuwe soorten voor morgen.


In deze ruimte vindt beworteling plaats.


Het zeil houdt vocht vast en een vochtig klimaat bevordert doorgaans de beworteling.


De nieuwe poinsettia's, welke staan opgesteld in de 'blackout kas'. De ruimte kan volledig worden verduisterd, wat de ontwikkeling van de planten ten goede komt.


En ook het 'hoekje' rozen is helemaal zo klein nog niet


Ongeveer de helft van de rozen zijn variëteiten van Meilland zoals hier op de foto de Frou Frou. De andere helft bestaat uit variëteiten van Kordes Roses.



De - nu niet in bloei zijnde - Beedance. Specifiek deze planten zijn bedoeld voor de Trade Fair van volgende week.


Dit vakje met Senetti’s wordt speciaal opgekweekt voor de IPM Essen.


Voor meer informatie:
Moerheim New Plant
Erwin Giezen
Email: e.giezen@moerheim.com
www.moerheim.com