Teeltmanager Jos Bregman:

"Planten moeten kerngezond zijn"

Veredelings-, vermeerderings- en opkweekbedrijven houden er een strikte bedrijfshygiëne op na. Plantenkwekerij Van der Lugt in Bleiswijk vormt geen uitzondering. "Dat zijn we verplicht aan onze klanten en aan onze strategische partners", zegt teeltmanager Jos Bregman. "Om die reden reinigen we het bedrijf in het najaar van top tot teen met Jet 5."


Jos Bregman: "Jet 5 is voor ons het reinigingsmiddel voor de kas. Het heeft geen nawerking én het geeft geen versnelde veroudering van het schermdoek."

Van der Lugt is gespecialiseerd in de opkweek van vruchtgroenteplanten. Na de winterpiek, die rond Kerst over het hoogtepunt heen is, vult het de vrijkomende vakken deels op met grote aantallen perkplanten uit zaad of stek. "Dit doen we op verzoek van collega bedrijven in de sierteelt. Wanneer het in de groentenplanten wat rustiger wordt, krijgen zij het juist drukker", licht Jos Bregman toe. "Het is mooi dat wij elkaar op deze manier kunnen helpen. Voorwaarde is uiteraard dat wij tegemoet kunnen komen aan de wensen en eisen van onze strategische partners en hun afnemers."

Streng protocol
Eén van die strategische partners is Florensis uit Hendrik-Ido-Ambacht, dat meer dan 4.000 verschillende snijbloemen- en plantenrassen vermeerdert uit zaad en stek. "De aanloop naar het voorjaar is altijd ongekend druk", bevestigt Manager Domestic Production Jan Arends. "Wij komen dan handen en ruimte tekort. Een deel van het werk besteden we in deze periode uit aan plantenkwekers in de voedingstuinbouw. Dat gebeurt ook in de zomer, wanneer het tijd is voor najaarsbloeiers zoals asters, primula's en herfstviolen."

Arends noemt Van der Lugt een zeer gewaardeerde partner. Het bedrijf levert uitgangsmateriaal dat aan de strengste gezondheids- en hygiëne-eisen voldoet. "Dat is niet alleen voor groentetelers belangrijk", zegt hij. "Ook wij moeten er op kunnen vertrouwen dat de geleverde partijen kerngezond zijn, dus vrij van ziekten, plagen en schadelijke micro-organismen. De hygiëneprotocollen in de groentenvermeerdering behoren tot de strengste binnen de glastuinbouw."

Alles brandschoon
Jet 5 heeft in dat protocol een vaste plaats tijdens de grote schoonmaak vroeg in het najaar, wanneer het hele bedrijf een ontsmettingsbeurt krijgt. Bregman: "Voor de start van het nieuwe groenteseizoen moet alles brandschoon zijn. Dat gebeurt in een aantal stappen voor een deel met zelf ontwikkelde apparatuur."


Sommige hulpmiddelen, zoals deze meerkoppige spuitmast, zijn in eigen beheer ontwikkeld.

De schoonmaak begint met het uitspuiten van de condensgoten en het doorspuiten van het gaas voor de luchtramen. Daarvoor is een speciale spuitmast ontwikkeld met draaibare kop. De derde stap is het schoonspuiten van het dek en alles wat zich daaronder bevindt met een meerkoppige spuitmast. Dit gebeurt allemaal met schoon water onder hoge druk. Tenslotte worden de hele kas, inclusief vloer en interne transportmiddelen, gedesinfecteerd met Jet 5.

Geen nawerking
Voor Bregman en zijn collega's is Jet 5 al jaren een vaste keuze. "Bij het tussentijds schoonmaken van teeltvloeren en de reiniging van het watersysteem desinfecteren we ook met chloor. Voor het reinigen van de kas is dit desinfectiemiddel beslist beter. Het heeft geen nawerking én het geeft geen versnelde veroudering van het schermdoek. Wij passen het altijd toe in een concentratie van 2%. Dan heeft het zijn werk in vijf minuten gedaan. Bij een 1% oplossing moet het behandelde oppervlak een half uur nat blijven en dat lukt niet altijd."

Voor meer informatie:
Certis Europe
Postbus 1180 3600 BD Maarssen
Safariweg 55 3605 MA Maarssen
T +31(0)346 29 06 00
F +31(0)346 29 06 01
E info@certiseurope.nl
www.certiseurope.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.