Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
1 miljoen bijen dood

Brabantse kweker vreest voor gevolgen gebruik verboden gewasbeschermingsmiddelen

Een lastig pakket, zo zou je misschien het best de situatie waarin Johan Tielemans, laurierkweker uit het Branbantse Molenschot, zich bevindt omschrijven. Van de week stond ineens de de NVWA bij hem op de stoep, met het bericht dat meneer verdacht wordt van de 'moord' op een miljoen bijen (schattingen lopen uiteen). Nu hangt hem een fikse boete en mogelijk zelfs een sluiting van zijn bedrijf boven het hoofd, zo meldt Trouw.

"Uit monsters bleek dat de bijen een stof hadden binnengekregen die ook op mijn planten zat. Op het politiebureau zei een agent dat daar maximaal zes jaar gevangenisstraf op staat. Dan word je toch wel even pips", aldus de kweker in de krant. Hij geeft aan dat iets dergelijks uiteraard nooit zijn bedoeling was en nu vooral te vrezen voor de afloop.

Het middel, dat fipronil bevat en dat hij enkele jaren geleden in Belgiƫ kocht, zou de spint uit zijn gewas moeten helpen. Dat het dit effect zou hebben, had Tielemans nooit vermoed: hij wist dat het middel verboden was, "maar ook dat bijen niet op laurier afkomen".
Publicatiedatum: