Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse glastuinbouw sterk afhankelijk van export

Het glastuinbouwcomplex is sterk afhankelijk van de export. Ongeveer 81% van de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex hangt samen met de export van groenten, bloemen en planten. De werkgelegenheid vertoont een dalende tendens.



Het glastuinbouwcomplex omvat de glasgroenteteelt, snijbloementeelt, potplantenteelt, champignonteelt (2.781 bedrijven in 2014), de groenten- en fruitverwerkende industrie en toeleveranciers en distributeurs voor zover hun activiteiten betrekking hebben op de primaire glastuinbouw en de groenten- en fruitverwerkende industrie.



Toegevoegde waarde
De toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex daalde in 2014 tot ongeveer 7,3 mld. euro. Dat is ruim 1% van de nationaal toegevoegde waarde. De afname had te maken met lagere prijzen voor glasgroenten, met name paprika en komkommer, terwijl de prijzen voor bloemen en planten in 2014 iets omhoog gingen. Een klein deel (6%) van de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex wordt gerealiseerd door de verwerking van buitenlandse agrarische grondstoffen en de daarmee samenhangende toelevering en distributie. Het op binnenlandse agrarische grondstoffen gebaseerde deel (6,9 miljard euro) wordt voor twee derde geleverd door de primaire bedrijven. Ook toelevering heeft met ruim een kwart een fors aandeel in de toegevoegde waarde. De aandelen van verwerking en distributie zijn klein en belopen enkele procenten.



Het glastuinbouwcomplex is sterk afhankelijk van de export. Ongeveer 81% van de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex hangt samen met de export van groenten, bloemen en planten.



Werkgelegenheid
De werkgelegenheid in het glastuinbouwcomplex vertoont een dalende tendens en kwam in 2014 op bijna 78.000 arbeidsjaren uit, ruim 1% van de nationale werkgelegenheid. Primaire bedrijven verschaffen binnen het op binnenlandse grondstoffen gebaseerde glastuinbouwcomplex de meeste werkgelegenheid: ruim 60%. Dat percentage ligt lager dan hun bijdrage aan de toegevoegde waarde, wat duidt op een relatief hoge toegevoegde waarde per arbeidskracht op de primaire bedrijven. De overige werkgelegenheid in het op binnenlandse grondstoffen gebaseerde glastuinbouwcomplex wordt grotendeels geleverd door toeleveranciers (32%), terwijl verwerking en distributie elk een bijdrage hebben van 3-4% van de werkgelegenheid.



Bron: Agrimatie
Publicatiedatum: