Regels en voorwaarden piekarbeid

In de cao Open Teelten en in de cao Glastuinbouw is de regeling piekarbeid opgenomen. In de regeling piekarbeid mag u een werknemer maximaal 8 aaneengesloten weken per jaar in dienst nemen voor het verrichten van werkzaamheden. Het moet dan gaan om seizoensgebonden, uitsluitend routinematige werkzaamheden die gerelateerd zijn aan oogst- en teeltwerkzaamheden (incl. be- en verwerkingen van de oogst) voor agrarische gewassen. Per werknemer mag de regeling piekarbeid éénmaal per kalenderjaar worden toegepast.
 
Voor piekarbeiders geldt een vrijstelling voor de sectorfondsen (BPL en Colland Arbeidsmarkt) en ze worden tenminste beloond voor het voor hen geldende wettelijke bruto minimumloon. Vakantiedagen en vakantiegeld worden bij het einde van de dienstbetrekking of bij iedere loonbetaling tegen een percentage van 20% afgerekend. Daarnaast ontvangt een piekarbeider ongeacht zijn/haar leeftijd een compensatie van 0,7% van het geldende loon voor het wegvallen van het arbeidsongeschiktheidspensioen en het nabestaandenpensioen. Dit is een absolute voorwaarde om een werknemer aan te merken als piekarbeider en u dient deze compensatie op te nemen op de loonstrook als ‘compensatie regeling piekarbeid’. Zie ook de handleiding piekarbeid voor meer informatie en alle voorwaarden.
 
Uiterlijk 5e werkdag aanmelden bij BPL
Belangrijk is dat u de piekarbeider uiterlijk op de 5e werkdag meldt bij BPL. Indien u de piekarbeider niet binnen vijf werkdagen aanmeldt bij BPL is er geen sprake van piekarbeid en kunt u geen gebruik maken van de vrijstelling voor de sectorfondsen. Het gebeurt aan de hand van het Burgerservicenummer (BSN). Heeft de piekarbeider nog geen BSN? Dan dient hij deze aan te vragen. Komt de werknemer langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet hij zich binnen 5 dagen na aankomst in Nederland inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar hij gaat wonen. Arbeidsmigranten die korter dan 4 maanden in Nederland komen wonen dienen een BSN aan te vragen bij een RNI inschrijfvoorziening. Bekijk ook de brochure van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Voor meer informatie:
Werkgeverslijn
088-888 66 88
info@werkgeverslijn.nl
werkgeverslijn.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.