Innovatieprijs voor virusvrije teelt lelie-uitgangsmateriaal

Op donderdag 23 juni 2016 tijdens het seminar van de Week van de Akkerbouw heeft het Innovatiefonds voor telers de winnaars van het voorjaar 2016 bekendgemaakt. De hoofdprijs ging naar Kees van der Bos die een machine ontwikkelt om pootaardappelen te ontsmetten met CleanLight.Virusvrije teelt van lelie-uitgangsmateriaal boven de grond
De tweede winnende innovatie is voor Geert Schoon uit Callantsoog. De lelieteelt wordt al enkele jaren geteisterd door verschillende virussen. Om dit te doorbreken bedacht Schoon een stockpartij te telen op kratten in verse potgrond. De kratten staan op een folie om contact met de ondergrond te voorkomen. Op deze manier kan een constante instroom van uitgangsmateriaal gerealiseerd worden. Daarnaast zijn de kosten voor het verversen van partijen aanzienlijk lager dan bij het traditionele weefselkleed. Hierdoor kan vaker ververst worden en hoeft er minder selectie en virusbestrijding toegepast te worden. Hij won hiermee € 2.000.

Bufferwagen voor potplantentransport
Maurice Stals uit Midden-Limburg won de derde prijs van € 1.000. In de tuinbouw moeten planten regelmatig van de ene plek naar de ander plek verplaatst worden. Stals heeft een transportwagen ontwikkeld waarin potplanten automatisch worden geladen, ontladen en getransporteerd kunnen worden. De transportwagen bestaat uit drie lagen en laadt automatisch, hierdoor hoeft personeel minder het veld op. Ook is er meer rust doordat de heftruck niet telkens heen en weer hoeft te rijden.

Voor meer informatie:
www.innovatiefondsvoortelers.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.