Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Olij Rozen houdt trips onder controle

Bij Olij Rozen in De Kwakel was trips vorig jaar zo’n knelpunt dat chemisch ingrijpen noodzakelijk was. Tom Konijn van Horticoop en locatiemanager Martin de Jong stelden een plan van aanpak op om het bedrijf in de winter zo goed als tripsvrij te krijgen. Winner en Azatin speelden daarin een sleutelrol.

Op locatie Achterweg 73 van Olij Rozen in De Kwakel is het teeltplan voortdurend in beweging. Hier vindt de eerste opkweekfase van potrozen plaats en worden rozenstekken en stenten opgekweekt voor Europese rozentelers.De dynamiek zorgt voor extra uitdagingen op het gebied van gewasbescherming. Dat ondervond locatiemanager Martin de Jong onder andere vorig jaar. “Trips was toen echt een bottleneck”, blikt hij terug. “De populatie liep in zomer en najaar zodanig op, dat we niet om een stevige chemische ingreep heen konden.Daardoor moesten we ook de biologische spintbestrijding tijdelijk staken. De kas moest echter schoon worden, anders zouden we achter de feiten aan blijven lopen.”


Lianne van Wijk tegen Tom Konijn en Martin de Jong (rechts): “Bij Azatin geeft een blokbehandeling van vier bespuitingen met intervallen van zeven dagen de beste resultaten, omdat je een opbouweffect creëert op het gewas.”

Grote schoonmaak
Begin december begon de grote schoonmaak. De Jong startte het spuitschema met standaard tripmiddelen en sloot dit in januari af met Winner, dat in een blokbehandeling vier keer werd toegepast. “Met goed resultaat, want na afloop zagen we nauwelijks tot geen trips meer”, aldus gewasbeschermingspecialist Tom Konijn.

Aansluitend stapte De Jong over op een preventief schema met het natuurlijke middel Azatin. De werkzame stof azadirachtine-A, afkomstig uit de neemboom, schrikt trips af en werkt als groeiregulator in op alle ontwikkelingsstadia van het plaaginsect.

Zacht product
De Jong: “Het is een makkelijk middel om wekelijks toe te passen. Op dit bedrijf staan tientallen rassen in een jong stadium. Slechts een enkel ras lijkt wat gevoelig. Schade heb ik niet gezien, maar van gevoelige rassen raakt het jonge blad soms wat getrokken.”

“Voor een middel op basis van neem is het een zacht product”, bevestigt technisch adviseur Lianne van Wijk van Certis. “Een blokbehandeling van vier bespuitingen met intervallen van zeven dagen geeft ook hiermee de beste resultaten, omdat je een opbouweffect creëert op het gewas.”

Nog geen correctie nodig
Medio april, na twee blokbehandelingen met Azatin, zijn de locatiemanager en zijn adviseur nog steeds content. “Normaal is de tripsdruk in deze tijd een stuk hoger”, aldus De Jong. “Ik zie ook nog geen wittevlieg of luizen.” “Bij preventieve inzet onderdrukt dit middel veel plaaginsecten, terwijl het geen effect heeft op roofmijten”, verklaart Konijn. “Vooral in potroos is spint lastig te bestrijden en moet je op tijd beginnen met biologie. Dat is hier gebeurd en we hebben nog niet chemisch hoeven corrigeren.”

Konijn beveelt aan om het middel alleen bovenlangs toe te passen, omdat dit de benodigde hoeveelheid water beperkt. “Dat adviseer ik ook in vaste rozengewassen. Bij een beperkte hoeveelheid water kun je de adviesconcentratie handhaven en blijven de roofmijten dieper in het gewas droog. Zo houd je trips en spint op verantwoorde wijze onder de duim.”

Bron: Certis, Glashelder 31

Publicatiedatum: