Zeer divers inkomensbeeld agrarische ondernemers in 2015

Snijbloemenbedrijven zien inkomen dalen; potplantenbedrijven gaan erop vooruit

Door grote verschillen in prijsontwikkeling van producten lopen de inkomens tussen de land –en tuinbouwsectoren enorm uiteen. Zo is het gemiddelde inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid (oaje) voor zeugenbedrijven -75.000 euro en voor een gemiddeld glasgroentebedrijf +274.000 euro. De glasgroentetelers kennen de sterkste inkomensstijging en komen daarmee op een historisch hoog niveau. Dit blijkt uit de jaarlijkse inkomensraming van LEI Wageningen UR, mede op basis van CBS-cijfers, eerder deze week gepubliceerd op agrimatie.nl.


foto: Wageningen UR

De inkomens zijn sterk afhankelijk van prijsvorming van producten. Opbrengstprijzen schommelen meer dan in het verleden en dat werkt vooral bij grotere bedrijven aanzienlijk door op het inkomen. Naast marktstrategie en opbrengstprijzen bepalen ook de bedrijfsomstandigheden, vakmanschap, managementkwaliteiten en verschil in bedrijfsstrategie het inkomen.

Gemiddeld inkomen glasgroentetelers 274.000 euro
Productieproblemen in andere landen en de daaruit voortkomende uitzonderlijke marktomstandigheden hebben er voor gezorgd dat de opbrengstprijzen van glasgroenten in 2015 sterk zijn gestegen. In combinatie met lagere kosten voor energie stijgt het gemiddelde inkomen tot een voor de sector ongekend niveau.

Wisselend beeld in sierteelt
De sierteeltsector (snijbloemen en pot- en perkplanten) vertoont een wisselend inkomensbeeld. Snijbloemenbedrijven zien het inkomen licht dalen, maar het blijft op een voor de sector goed inkomensniveau. Pot- en perkplantentelers ontvingen gemiddeld betere prijzen voor hun producten en in combinatie met een toename van de bedrijfsomvang stijgt het inkomen met 25.000 euro. Ook binnen deze sector zijn de verschillen groot waarbij het belangrijkste product Phalaenopsis juist tegenvallende prijzen kende.

Hoge opbrengst tulp zorgt voor record inkomen
In de opengrondstuinbouw boeken zowel bloembollen- als vollegrondsgroentetelers het hoogste inkomensniveau van deze eeuw. Dit komt door hogere opbrengsten van tulpen en gestegen groenteprijzen door tekorten als gevolg van droogte elders in Europa. Het inkomen van fruittelers herstelt zich door betere prijzen voor appels en peren in oogstjaar 2015. Boomkwekerijbedrijven zien hun inkomen dalen als gevolg van verdere daling van de export naar met name Duitsland en de daarmee gepaard gaande gematigde prijsvorming.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven