cijfers FloraHolland november

Meer stuks en meer omzet, maar prijzen nauwelijks omhoog

De maand november was uitzonderlijk zacht, nat en de hoeveelheid zon was normaal. Het zachte weer was gunstig voor de afzet van tuinplanten waarvan het aantal verkochte stuks dan ook fors hoger lag dan vorig jaar. De totale novemberomzet van FloraHolland was in vergelijking met 2014 6% hoger bij 5% meer stuks. November telde 1 veildag meer dan vorig jaar, wat uiteraard positief bijdraagt aan de omzet en stuks stijging. De gemiddelde prijs steeg met 1%.Snijbloemen: lichte prijsstijging en meer stuks
De snijbloemenomzet groeide in vergelijking met vorig jaar met 6% bij 5% meer stuks. De prijs steeg licht met 1%. Er was een prijsverbetering bij de roos waarvan de prijs steeg met bijna 13%. Bij zowel Chrysant tros als Chrysant geplozen was de prijs stabiel. De aanvoer van chrysant tros nam met 5% toe. Bij geplozen chrysant was er een daling in aanvoer van 2%. De prijs van Gerbera zakte fors weg. Een aanvoerstijging van 24% was duidelijk te veel voor de gerberamarkt met een prijsdaling van 31% tot gevolg. Het was ook geen topmaand voor Amaryllis waarvan de omzet 2% daalde. Van de top 15 snijbloemen steeg de omzet het sterkst bij de Snijhortensia met 31%.

Kamerplanten: lichte prijsdaling bij meer stuks
De kamerplantenprijs daalde met 1% bij 4% meer verkochte stuks. De omzet noteerde een plus van 3%. Phalaenopsis is verantwoordelijk voor bijna een derde van de kamerplantenomzet. De prijs van deze orchidee stond wel wat onder druk: bij 5% meer verkochte stuks daalde de prijs met 8%. Op plaats twee, drie en vier in de top 10 staan typische seizoensproducten. Op nummer twee de hyacint waarvan de omzet daalde met 5%. Op drie en vier respectievelijk de kerstster en de potamaryllis. Beide producten realiseerde een omzetstijging van 6%. Verder opvallend bij de kamerplanten is de groei in stuks van arrangementen(+35%), een prijsstijging van bromelia van 10% en ten slotte 23% meer verkochte stuks potroos. Deze aanvoerstijging bij potroos ging wel ten koste van de prijs die daalde namelijk met 16%.

Forse stijging verkochte stuks tuinplanten
De tuinplantenaanvoer lag in november 19% hoger dan vorig jaar. Er werd vooral meer Helleborus verkocht. De Helleborus aanvoer steeg met 52% bij een prijsdaling van 5%. Een andere opvallende groeier in stuks was de Calocephalus ofwel het zilverstruikje. Bij 60% meer stuks daalde de prijs van de Calocephalus met 21%. Het was een mindere maand voor Cyclamen en Erica. De omzet bij deze twee tuinplanten daalde respectievelijk met 18% en 37%. Ilex deed het wel goed en behaalde van de top 10 tuinplanten met een stijging van 17% de hoogste prijsstijging. Totaal was de tuinplanten omzet 17% hoger dan in 2014.

bron: FloraHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven