Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabobank wil coöperatieve structuur aanpassen

Rabobank wil de huidige coöperatieve structuur aanpassen. De 106 lokale Rabobanken moeten opgaan in één coöperatieve vereniging. Het betekent dat de lokale banken hun bankvergunning kwijtraken en zich in de toekomst gaan verantwoorden via één gezamenlijke jaarrekening. Rabobank verwacht in de nieuwe opzet beter aan de eisen te kunnen voldoen die toezichthouders en kopers van obligaties stellen. Over de herziening van structuur wordt intern al ruim een jaar gesproken met bestuurders, commissarissen en leden gesproken. De bestuurders en commissarissen hebben er al mee ingestemd, maar de leden kunnen zich er op 2 december over uitspreken.

De Autoriteit Financiële Markten deelde de afgelopen jaren enkele malen een boete uit aan een lokale Rabobank, omdat niet aan de zorgplicht was voldaan. Rabobank Nederland houdt namens De Nederlandsche Bank toezicht op de lokale banken. Maar het hoofdkantoor blijkt niet altijd in staat om het beleid bij lokale banken snel bij te sturen, aldus directeur coöperatiezaken Dirk Duijzer. Ook de Europese Centrale Bank sprak zich over de Rabobank uit. Die stelde dat wanneer de 106 lokale banken zelfstandig opereren, deze banken ook apart van elkaar kapitaal moeten ophalen en de ICT moeten loskoppelen van Rabobank Nederland. Nu haalt Rabobank op basis van de gezamenlijke balans geld op kapitaalmarkten op.

In de nieuwe structuur verliezen de lokale banken hun autonomie maar ze krijgen wel directer inspraak. Elke lokale Rabobank krijgt in de toekomst een vertegenwoordiging in de algemene ledenraad, het hoogste orgaan van de coöperatie. Volgens Duijzer zullen de banken weliswaar meer samenwerken maar blijven de bevoegdheden voor een belangrijk deel hetzelfde. Het zal niet zo zijn dat alle beslissingen over kredieten door Rabobank Nederland genomen gaan worden. De klanten zullen waarschijnlijk weinig ervaren van de gewijzigde structuur.

bron: Boerderij Vandaag, AgriHolland
Publicatiedatum: