'Publieke belangen raken ondergesneeuwd in het topsectorenbeleid'

In het topsectorenbeleid wordt publiek private samenwerking breed ingezet als middel om zowel duurzaamheid als economische concurrentiekracht te realiseren. Het idee is dat publieke middelen de private inzet versterken en dat publieke belangen profiteren van private innovatiekracht. In de praktijk raken publieke belangen regelmatig ondergesneeuwd, zo blijkt uit de evaluatie van de publiek private samenwerking ‘Teelt de grond uit’. In deze en andere publiek private samenwerkingen stuurt de overheid alleen op afstand en laat de overheid het vooral aan de trekkers van innovatieprocessen over om in de dagelijkse uitvoering het publieke belang te waarborgen.


Foto: Teeltdegronduit

De ervaringen van onderzoekers van Wageningen UR en partners in de publiek private samenwerking ‘Teelt de Grond uit’ zijn 4 jaar lang gemonitord. De belangrijkste geleerde lessen zijn nu vastgelegd in een artikel. Dit artikel gaat in op de volgende vragen:
  • Wie neemt de leiding in de gouden driehoek van overheid, bedrijfsleven en onderzoek?
  • Hoe balanceer je tussen vernieuwing in de huidige praktijk en innovatie voor de verdere toekomst?
  • Hoe borg en vertegenwoordig je publieke belangen in een privaat krachtenveld?
Daarnaast bevat het artikel aandachtspunten voor andere publiek private samenwerkingen om op een juiste wijze met deze vragen om te gaan.

Zie voor meer informatie het artikel Balanceren tussen publieke en private belangen in innovatie; de casus 'Teelt de grond uit' op de site Teeltdegronduit.nl.

bron: Teeltdegronduit, 01/10/15 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.