Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ter Laak Orchids vestigt zich in Guatemala

Ter Laak Orchids maakt de stap over de oceaan en vestigt zich in Guatemala. In oktober begint de bouw van een nieuwe kas van 1 hectare. Volgend jaar kan het groeien naar twee, het jaar daarop naar drie en in 2018 uiteindelijk naar vier hectare.

Ter Laak produceert jaarlijks 6 miljoen phalaenopsisplanten in Wateringen. Dat gebeurt op 78.500 m². Maar de groeimogelijkheden zijn hier beperkt. "Nederlandse telers hebben het moeilijk en zoeken kansen buiten Nederland", zegt de betrokken adviseur Ed Smit van Ideavelop. "Ter Laak behaalt de grenzen in Nederland. In Guatemala is veel meer ruimte om te groeien."

Vanuit Guatemala is het per boot slechts twee tot drie dagen naar Miami. Bovendien is het klimaat in het land goed voor phaleanopsis - een plant die het goed doet op hoge hoogten en bij koude nachten. Portrero Carillo ligt op 1.800 meter boven zeeniveau en dat past precies bij de teelt in Guatemala.

Het bedrijf heeft ook gekeken naar vestigingen in China, Brazilië, Oost-Europa en de VS. "Maar we willen ons vestigen in een land waar de markt nog niet ver ontwikkeld is." De party-flowering planten worden lokaal verkocht, terwijl de semi-finished planten naar de VS en Canadese markt zullen gaan. "Orchideeën zijn wereldwijd bekend en dominant. We geloven dat de Midden-Amerikaanse markt nu nog klein is, maar zal groeien."



"Als alles naar de lokale markt gaat, bereiken we ons break-even point binnen twee jaar. Als er meer naar de VS gaat, duurt het langer", vertelt Smit. Uiteindelijk moet de investering in vier tot vijf jaar terugverdiend zijn - ervan uitgaand dat de 30% van de planten op de lokale markt blijft en 70% overzees gaat. Dan moeten de planten verkocht worden voor 8-10 dollar aan de retailer en 15 aan de consument.

Ter Laak is niet de enige onderneming in Guatemala. Ook W&J Valstar uit
's-Gravenzande wil er cymbidiums gaan produceren.

Klik hier voor foto's en het hele (Engelse) verhaal op www.ticotimes.net.



Publicatiedatum: