Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ING Economisch Bureau - Vooruitzicht Sectoren

Groei in vrijwel alle bedrijfssectoren

De bouw is dit jaar de snelst groeiende sector in Nederland. De groei van 5% wordt vooral gestuwd door de toename van de woningbouw. In de industrie zijn het met name de machine- en transportmiddelenindustrie die het goed doen en in de detailhandel stijgt de omzet in de supermarkten. De doe-het-zelf zaken en schoenenwinkels laten nog wel een daling zien en ook de zorgsector krimpt. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het gisteren verschenen Vooruitzicht Sectoren.

Hoogste groei in bouw
De bouwproductie groeit naar verwachting dit jaar met 5%. Het vertrouwen van aannemers is de afgelopen twee jaar flink verbeterd en ligt momenteel al weer bijna op het pré-crisis niveau van medio 2008. Het is vooral de woningbouw, die het door de aantrekkende woningmarkt goed doet. Begin 2015 viel de groei in de infrasector wel tegen.

Divers beeld in detailhandel
In supermarkten werden in het eerste halfjaar ruim 750.000 kassabonnen afgerekend, iets meer dan in 2014 (+0,5%). Ook het gemiddelde bedrag per kassabon nam iets toe ten opzichte van 2014. Het algemene prijspeil in voedingswinkels is al 1,5 jaar stabiel, mede geholpen door aanhoudende daling van internationale voedselprijzen en indirect ook lagere olieprijzen. Het volume in non-food plust, maar door lagere prijzen stijgt de omzet nauwelijks. Daarbij is het beeld divers. Winkels in woninginrichting en persoonlijke verzorging doen het goed. Bij schoenenwinkels en doe-het-zelf dalen zowel de prijs als het aantal verkochte goederen. Kleding en consumentenelektronica zien het volume licht stijgen, maar door prijsdalingen krimpt de omzet.

Binnenlandse logistiek centrum van groei
De transport- en logistieksector zet door de verbreding van het economisch herstel de positieve koers voort. Door groei in de bouw en de detailhandel, worden meer goederen vervoerd. De afgelopen kwartalen waren voor de transport- en logistieksector boven verwachting, wat het ondernemersvertrouwen goed heeft gedaan. De internationale vrachtvolumes groeien dit jaar vooral door export van machines, apparaten en voertuigen. De internationaal afhankelijke deelsectoren vertonen een gemengd beeld: het goederenvervoer via de lucht (Schiphol) heeft vorig jaar al de ‘upswing’ met +7% meegemaakt (vroegcyclisch) en valt dit jaar licht terug, terwijl het personenvervoer flink door blijft groeien.

Machinebouw en transportmiddelenindustrie draaien goed
In het tweede kwartaal 2015 groeide de gemiddelde industriële productie met 2,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei zet naar verwachting door. De export blijft de steunpilaar maar ook de binnenlandse vraag neemt toe. De hoogste groei is in 2015 te vinden in de kapitaalgoederenindustrie. Zo groeit naar verwachting de productie in de transportmiddelenindustrie met 8% en in de machinebouw met 4%.

Bron: ING / IMK
Publicatiedatum: