Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bestrijding van Penicillium en Botrytis in de tulpen broeierij

Borst Bloembollen BV is gevestigd in Obdam. Vanuit deze plaats houden zij zich bezig met de productie en verwerking van circa 110 hectare tulpen. Er worden ieder jaar 27 miljoen tulpen gebroeid.

In iedere broeierij is de bestrijding van ziektes een aandachtspunt. Bij Borst wil men het gebruik van chemie daarvoor zoveel mogelijk beperken. Vandaar dat Paul Bijman van het bedrijf een aantal projecten heeft ondernomen. Paul: “Ik kan en mag niet alles vertellen over alles wat we doen. Maar ik kan wel informatie delen over mooie resultaten in de kwekerij. Resultaten die wellicht ook door onze collega’s gebruikt kunnen worden. Ten bate van de gehele sector”

Afgezien van allerlei andere partijen heeft Paul Bijman ook contact gezocht met CleanLight. “Zij adviseerden mij dat dagelijkse behandeling nodig was voor de beste resultaten. Maar dat was bij ons in de praktijk niet haalbaar. Wij konden alleen om de twee dagen, dus 1 keer in de 48 uur behandelen. Dat hebben we dus gedaan.”
Daarom durfde David Symanzig van CleanLight vooraf niet te beloven wat de resultaten zouden zijn als er op deze manier afgeweken zou worden van het protocol. David: “Maar we hebben wel vaker klanten die het iets anders doen dan wij adviseren en die verkrijgen dan niet het perfecte resultaat maar wel verbetering. Op die basis gingen we verder”

Paul zette een proef op met een lager-dan-advies-dosering, de advies-dosering, en een hoger-dan-advies-dosering.



Lampen werden gemonteerd onder de rails op een zodanige manier dat kisten 1 keer in de 48 uur boven de lampen heen rolden. De bedoeling was dat de onderkant van de kisten op dat moment gedesinfecteerd zouden worden zonder dat we schade op zouden lopen. David: “In zo’n kwekerij is natuurlijk veel vocht en modder. Daarom hebben wij lampen geleverd, die gecertificeerd waterdicht zijn. Daar mag je de tuinslang opzetten. Bovendien moesten we natuurlijk samen met Paul zorgen dat personeel niet in de lamp kon kijken, want teveel UV licht is niet gezond voor de ogen. Dat is allemaal gelukt”



Na een paar weken werd de conclusie duidelijk. Paul:
  • De ‘lage dosering’ had geen effect. Veel penicilium en ook wat botrytis zichtbaar op het wortelsysteem.
  • De ‘juiste dosering’ gaf mooi effect.
  •  Ook bij “te hoge dosering” zagen we mooie resultaten zonder schade.
  • Een blootstellingstijd (met de juiste wattage) van ongeveer 5 seconden bleek optimaal.
Paul Bijman concludeert: “Natuurlijk zijn deze ziektes niet de grootste uitdaging in de tulpensector. Maar toch zijn wij van mening dat, als we de wortels op deze manier schoner kunnen houden, het gewas daar voordeel van heeft. En dat is uiteindelijk onze drijfveer: Het sterkst mogelijke gewas, geproduceerd op een duurzame manier.”

Voor meer informatie:
  • Paul Bijman, Borst Bloembollen
  • David Symanig, CleanLight

Publicatiedatum: