Jan van Paassen, Van Paassen Roses;

"Nivolator moet het werk doen"

Tholen - Jan Paassen heeft 9 jaar lang Red Naomi! geteeld in zijn kas in Honselersdijk. Al die tijd heeft hij alles in het werk gesteld om een maximale productie te halen en kosten nog moeite gespaard om rendement te maken. Het gewas was te oud om een overschakeling naar hoog lichtniveau te maken.


Vlnr: Martin Slootweg, Jan van Paassen en Tom Tetteroo

Energieverbruik drastisch reduceren
De hoge investering naar meer licht zag hij binnen zijn bedrijf niet zitten en hij besloot het roer om te gooien. “We willen op een natuurlijke manier rozen gaan telen, meegaan met de seizoenen en ons energieverbruik terugbrengen tot 15% van wat het was. Een ( koude) teelt dus in december. In januari het gewas terug knippen en vanaf derde week april weer in productie gaan. De Red Naomi! hebben we vervangen voor vier nieuwe exclusieve soorten. Grootbloemig met een lange steellengte in verschillende pasteltinten, nl: Formula One! (wit), Myllena (champagne), Shannon! (licht, roze) en Armando (lavendel). De nieuwe planten staan nu te groeien en begin juli komen we in productie.Natuurlijk telen
Om natuurlijk te gaan telen, waren investeringen noodzakelijk. De meest kostbare waren de zogenaamde Nivolatoren. “Die Nivolator is essentieel bij natuurlijk telen,” vertelt Martin Slootweg van Nivola, het bedrijf dat de Nivolatoren levert. “Men is nog niet uitgepraat over de ideale manier van ventileren. Sommigen zeggen dat het gewas bewegen moet, anderen zijn daar minder zeker van – maar over het verticaal ventileren is men over het algemeen enthousiast. Met deze techniek wordt immers zowel het vocht uit het gewas gezogen en wordt energie bespaard omdat de warme lucht (van boven in de kas) terug het gewas in komt.”


Martin Slootweg van Nivola

De Nivolatoren, die bij van Paassen door Stolze Installatietechniek zijn geïnstalleerd, ventileert droge lucht van onder het kasdek het gewas in. Via de boven- en onderzijde van het apparaat komt de lucht in de ventilator. Zo ontstaat een homogeen kasklimaat, zowel wat CO2 als wat temperatuur betreft. Daarnaast zorgt de luchtstroming door het gewas en over de bodem voor een snelle afdroging, waardoor de kans op schimmels zoals botrytus sterk afneemt. De lucht wordt schuin naar beneden geblazen, waardoor een groot oppervlakte (tot 250m2 per ventilator) bereikt wordt. Verder zijn de schoepen instelbaar, waardoor de ventilator op verschillende hoogten geïnstalleerd kunnen worden en kan er gespeeld worden met de blaaskracht. (Klik hier voor meer informatie/details)


Jan van Paassen bezig in het gewas

Minimumbuis moet uit

van Paassen: “Ik wil de minimumbuis zoveel mogelijk uit hebben. De Nivolator moet het werk doen. Met horizontaal ventileren heb ik nooit een goed gevoel gehad. Met de Nivolator heb ik dat veel meer. Het klimaat regelen gaat anders dan ik gewend was, meer temperatuur compensatie over de dagen en in de ochtend grotere verschillen tussen stoken en luchten. Ik moet weer in de leer, bijvoorbeeld bij telers die al meer ervaring hebben met nieuwe telen en bij rozen en hortensia kwekers om te kijken hoe en wanneer ze het gewas terug snoeien in de winter om deze zo krachtig mogelijk te prepareren voor de zomer.Pastello Roses
De ommezwaai heeft niet alleen gevolgen voor het energieverbruik en het teeltsysteem. “De productie en omzet gaan flink naar beneden, maar we zijn wel minder afhankelijk van de energie markt. De roos is bij ons weer een seizoenproduct geworden en we willen inspringen op de consumenten vraag naar een natuurlijk en duurzaam product. Onze rozen zijn exclusief en het is de bedoeling dat die vooral bij de bloemist terecht komen. Om dit product wat meer onder de aandacht te brengen, hebben we de house style veranderd en gaan we de markt in onder de naam pastello roses. We voorzien de rozen van een label en een nieuwe opvallende verpakking."

Voor meer informatie:
Van Paassen Roses
Jan van Paassen
M: 0620615016
E: van.paassen@xs4all.nl

Nivola
Martin Slootweg
Heereweg 23a
2161 AC Lisse
T: +31 252 466 400
M: 06 83654115
F: +31 252 466 406
E: nivola@nivola.nl
www.nivola.nl

Stolze
Tom Tetteroo
Bandijkweg 22
2676 LJ Maasdijk
T: +31 174 513 779
F: +31 174 518 235
E: tom@stolze.nl
www.stolze.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.