Jack Brooijmans, Gebr. Brooijmans:

"Pioenseizoen was aanpoten"

Tholen - “De prijzen waren naar tevredenheid, maar het was wel aanpoten om goede kwaliteit leveren.” Met die woorden vat pioenenkweker Jack Brooijmans het afgelopen seizoen samen. Bij de Gebr. Brooijmans in Steenbergen worden zes soorten gekweekt. In tunnels en in buitenteelt.
 

Beperkte prijsdruk
“Het voorjaar kwam laat op gang, maar dankzij hoge temperaturen eind april en begin mei, werd dat algauw weer rechtgetrokken. De oogst uit de Nederlandse tunnels viel begin mei samen met de aanvoer vanuit het buitenland. Dat gaf wel prijsdruk, maar omdat de piek samenviel met Moederdag, viel het mee”, evalueert Jack.
 
Na Moederdag namen de zonuren nog verder toe en ook ’s nachts stegen de temperaturen. De bedekte teelt ging vloeiend over in de buitenteelt. Toen werd het pas echt druk. “Je wilt de pioenen snijden op de juiste rijpheid. Normaal doe je een keer per dag je ronde door het veld, nu konden we dat wel drie keer doen. Het ging erg hard.”
 

Jack kweekt zes varieteiten: Festiva Maxima, Monsieur Jules Elie, Mother Choice, Sarah Bernard, Duchesse de Nemours en Henry Bockstoce. “De zachtroze Sarah Bernhard is toch wel het meest populair”, vertelt Jack. “Maar ook de witte Duchesse de Nemours is geliefd vanwege de aangename geur. Die doet het heel goed op bruiloften.”
 

De populaire Sarah Bernard.

Vertroetelen
De drukte zit erop, maar geluierd wordt er zeker niet bij de Brabantse pioenenkwekerij. “De rest van het jaar doen we ons uiterste best om de planten zoveel mogelijk te vertroetelen”, vertelt Jack. “We maken het veld onkruidvrij en geven de planten voldoende voedingsstoffen. Zeker nu het warm weer is, zorgen we ervoor dat de planten voldoende water krijgen. Dit alles zodat de planten alle energie in de wortels steken. We hopen dat ze volgend jaar weer pioenen van topkwaliteit kunnen produceren.”

Voor meer informatie:
Kwekerij Gebr. Brooijmans

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.