Roofmijt de baas bij OrchiDiva

Tholen - “Michel belt mij altijd als er problemen zijn of als hij in het gewas iets verdachts gezien heeft, maar laatst kwam hij ineens met een enthousiast verhaal dat de geleverde roofmijten er opvallend goed uitzagen.” Dat zei Kees Kouwenhoven tijdens een bezoek aan OrchiDiva, een kweker van Cymbidium in Legmeerdijk.


Erik Kerklaan van Biopol en Michel, bij OrchiDiva verantwoordelijk voor de gewasbescherming

Kouwenhoven is teeltadviseur bij Royal Brinkman en adviseert kwekers over (geïntegreerde) gewasbescherming. Hij komt al jaren bij OrchiDiva over de vloer en op het bedrijf is Michel verantwoordelijk voor de geïntegreerde gewasbescherming. Sinds een paar maanden wordt er op de kwekerij het nog nieuwe product MICALI van Biopol Natural gebruikt – en men is er goed over te spreken.
 
MICALI is de naam van het product waarin de roofmijt Neoseiulus californicus leidend is. Deze roofmijt is effectief gebleken tegen spint en kan preventief ingezet kan worden. Bij OrchiDiva wordt al acht jaar met de roofmijt gewerkt, maar over de kwaliteit van de roofmijten was men niet altijd even enthousiast. Nu met het Biopol Natural product is het anders. “Deze roofmijten leven echt. Ze schieten gelijk alle kanten op. En dat is toch waar je gevoelsmatig op af gaat” aldus Michel.


Een rondje in door de kas

Neoseiulus californicus
“Neoseiulus Californicus is een generalist onder de roofmijt types ,” licht Eric Kerklaan van Biopol Natural toe. “Voor een goed begrip: dat wil zeggen dat hij ook andere prooien eet waaronder ook trips larve. En niet, zoals bijvoorbeeld een andere spintroofmijt Phytoseiulus persimilis, ook zijn soortgenoten. De roofmijt Neoseiulus californicus kan, wanneer hij niks te eten heeft, ook rustig een tijdje hongeren. Hij legt dan alleen geen eieren. Daarom is dit insect gunstig als het gaat om preventie: je zet ze uit en hebt er in principe minder omkijken meer naar.” Maar blijf wel alert
 
Biologie de norm
Biologische - geïntegreerde gewasbescherming wordt, ook in de sierteelt, steeds meer de norm. “Negen op de tien kwekers zijn er nu serieus mee aan de slag,” zegt Kouwenhoven. “Er is al een jaar of tien een soort cultuuromslag gaande. De oudere generatie is toch meer geneigd snel naar de chemische middelen te grijpen – want zo deden ze dat vroeger ook altijd en dat werkte. Maar dat is niet helemaal waar. Er zijn altijd plekken waar je niet bijkomt of die je over het hoofd ziet. Ook veranderen de tijden: er mag steeds minder, het is duur en afnemers stellen steeds hoger eisen. Bij enkelen praat men al over residuvrij. Tot slot is biologisch domweg goedkoper dan chemie, zeker naar de toekomst toe.Spint ligt in de snij- en pot orchideeën altijd op de loer en bij OrchiDiva kunnen ze daar over meepraten. “Wij hebben in het verleden vaker problemen gehad met partijen die van derden kwamen,” vertelt Jurgen Besuijen, die samen met zijn vader de kwekerij runt. “Er kwam altijd wel iets mee en ook van spint hebben we in het verleden veel last gehad. Het product MICALI is wat dat betreft echt een uitkomst gebleken.”
 
De roofmijten Neoseiulus californicus worden tot slot uitgezet op gevoel. “Met de tijd krijg je daar feeling voor,” aldus Michel. “Op gegeven moment weet je wat je de keren daarvoor gebruikt hebt en hoeveel je nodig hebt.” Kortom een pre in onze teelt.

Voor meer informatie:
OrchiDiva
Jurgen Besuijen
Legmeerdijk 216
M: +31 (0)6 21895830
E: fredbesuijen@orchidiva.nl
www.orchidiva.nl

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Kees Kouwenhoven
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
M: 06 - 53 578 727
E: kees.kouwenhoven@brinkman.nl
www.brinkman.nl

BioPol Natural
Mark Hoogendoorn
M: 06 53671976
E: m.hoogendoorn@biopol.nl
Eric Kerklaan
M: 06 53167026
E: e.kerklaan@biopol.nl
Nijverheidsweg 11
3251 LP Stellendam
www.biopol.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven