Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook Oekraïense sierteeltmarkt is Nederlandse aangelegenheid

Tholen - Zoals op veel plekken in de wereld heeft ook het Oekraïense bloemetje vaak Nederlandse roots. Dat is overduidelijk op de Flower Expo Oekraïne, waar, misschien met uitzondering van enkele Oekraïense bedrijven, vertegenwoordiging uit andere landen als het ware geduld wordt tussen de ruim 30 Nederlandse handelaren en veredelaars.


De ingang van de beurs, een gebouw dat in zijn soort de grootste van het land is


Jaco Lenten en Martin Butter van Greneth Plants, dat een stand deelt met het Nederlandse exportbedrijf Amsonia

Oekraïne. Een paar honderd kilometer naar het oosten wordt gevochten, maar in Kiev merk je er niets van. Niets. Business as usual; standhouders zeggen met een overwegend stabiele of licht groeiende markt van doen te hebben en zien daar op korte termijn ook weinig in veranderen. De lokale munt is t.o.v. de euro in een paar jaar tijd bijna 3x minder waard geworden, maar, zoals een handelaar opmerkte, met steeds een duppie op de sigaretten erbij stoppen ook geen volksstammen met roken. Bloemen zijn duur maar vinden gretig aftrek, eigen productie is beperkt (en lang niet altijd 'legaal') en de interesse voor floral vanuit met name de bloemist is overduidelijk groot.


Royal van Zanten, vertegenwoordigd door Bram Vos en Wouter Jongkind, doen er alles aan wereldwijd de enkelbloemige witte chrysant Chic wereldwijd in de markt te zetten


P. Aker Flowerbulbs, samen met partner ter lande Rosana (en dat ook voor Koppert Biological Systems in de markt actief is). Op de foto Yaroslav Iolkin en Eric Breebaart.


De beurs, bescheiden in omvang maar druk bezocht, wordt wederom georganiseerd door Nova Exhibtions i.s.m. met het Oekraïense bedrijf CoD Exhibitions. Vandaag is de laatste dag, later op deze plek uitgebreider verslag en onze gebruikelijke fotoreportage.


Irina Meged en Trishil Patel van PJ Dave, een van een handjevol bedrijven uit Afrika


Hennie Brockhoff en Maria Lazebnaya, Schreurs. Hennie is naast Nova Exhibitions met FlowerFame ook nauw betrokken bij de organisatie en aankleding van de beurs


Askania Flora is de grootste rozenkweker van het land. Het bedrijf schijnt 22 ha professionele productie te hebben en greep de beurs aan om het assortiment goed en mooi voor het voetlicht te brengen.


In de avond vond een min of meer traditioneel geworden borrel plaats op de ambassade. Te zien landbouwraad Carolien Spaans, de ambassadeur zelf en met microfoon Kune Jacobs van de organisatie.