Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Subsidie beschikbaar voor duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden

Hoe werken medewerkers gezond en vitaal tot aan hun pensioen? Wat doen werkgevers aan de inzetbaarheid van de steeds ouder wordende medewerker? De Werkgeverslijn land- en tuinbouw deelt dat met de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) werkgevers kunnen bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Ook kunnen ze met de subsidie medewerkers die zwaar werk doen eventueel eerder laten stoppen met werken.

Duurzame Inzetbaarheid
Vanuit deze regeling is er subsidie beschikbaar voor activiteiten ten behoeve van de duurzame inzetbaarheid. Hierbij kan men denken aan het ontwikkelen van een methode of nieuwe werkwijze, het organiseren van een training of het doen van onderzoek. Ook kan het een activiteit zijn die werknemers meer grip geeft op hun loopbaan of ondersteunt bij het leven lang leren.

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)
Daarnaast is er vanuit deze regeling, onder voorwaarden, subsidie beschikbaar om mensen met zwaar werk, voor wie het echt niet lukt om gezond werkend het pensioen te halen, maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd te laten stoppen met werken. Deze laatste subsidie kan alleen worden aangevraagd als jouw bedrijf óók investeert in duurzame inzetbaarheid. Tot en met 2025 kan men hier gebruik van maken. Het aanvragen van de subsidie is mogelijk op twee momenten: april 2024 en september 2024.

Voorwaarden
Voor het aanvragen van subsidie voor het vervroegd uit laten treden van medewerkers gelden een aantal voorwaarden:

  • Alleen uitgaven in het kader van de regeling tot vervroegd uittreden die voldoen aan de wettelijke voorwaarden die worden gesteld aan de fiscale drempelvrijstelling voor RVU's, komen in aanmerking voor de subsidie. Dat wil zeggen; de medewerker stopt niet eerder dan drie jaar voor zijn wettelijke AOW-leeftijd en de uitkering is hetzelfde als of lager dan het drempelbedrag (voor 2024: € 2.182 bruto per maand voor maximaal 36 maanden);
  • Deelname aan de regeling moet voor de medewerker vrijwillig zijn;
  • De regeling die men binnen het bedrijf aanbiedt aan medewerkers met zwaar werk mag niet generiek zijn;
  • In de aanvraag voor subsidie dient de noodzaak van de regeling goed onderbouwd te zijn. Daarnaast dient er een analyse knelpunten rondom zwaar werk te worden aangeleverd;
  • De uitkering aan de medewerker dient maandelijks te worden uitbetaald.

Aanvragen
Bedrijven die aan de slag willen met Duurzame Inzetbaarheid van het personeel, of medewerkers met zwaar werk eerder willen laten uittreden kunnen subsidie aanvragen. Het aanvragen van de subsidie kan in twee aanvraagtijdvakken: 2 april t/m 26 april 2024 en 2 september t/m 27 september 2024. Het is mogelijk om ook subsidie aan te vragen voor een RVU die is ingegaan in de periode voorafgaand aan de subsidieaanvraag:

  • In april 2024 kan subsidie worden aangevraagd voor RVU-kosten die zijn gemaakt vanaf 1 december 2023.
  • In september 2024 kan subsidie worden aangevraagd voor RVU-kosten die zijn gemaakt vanaf 1 mei 2024.

Let op: hierbij geldt dat de RVU-kosten alleen subsidiabel zijn voor RVU's die nog doorlopen tot in de projectperiode. RVU's die zijn geëindigd voor de start van het project, zijn dus niet subsidiabel.

Voor de duidelijkheid: als een RVU voldoet aan de voorwaarden en start binnen de projectperiode, kan deze sowieso in aanmerking komen voor subsidie. Ook als deze nog doorloopt na afloop van de projectperiode.

Meer informatie en het te volgen stappenplan bij het aanvragen van de subsidie is hier te vinden in de brochure van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bron: Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Publicatiedatum: