Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe ziet werken in de glastuinbouw er in de toekomst uit?

Op de lange termijn, richting 2050, zijn er allerlei ontwikkelingen die nieuwe uitdagingen vormen en die samen een stevige impact hebben op de manier waarop de sector omgaat met werk en de werkrelatie. De stuurgroep Arbeid heeft het voortouw genomen en verkent onder externe begeleiding de toekomst. Er is een trendverkenning uitgevoerd op basis van een literatuurstudie, interviews en een workshop. De inzichten uit deze verkenning zijn gebruikt om de meest invloedrijke en onzekere ontwikkelingen te identificeren. Deze staan centraal in de toekomstscenario's.

Samen met stakeholders werkt Glastuinbouw Nederland nu vier toekomstscenario's verder uit. Dit zijn fictieve toekomstbeelden die helpen om de verbeelding te prikkelen en het gesprek over de lange termijn op gang te brengen.

Na het bestuur van Glastuinbouw Nederland waren vorige week stakeholders uit het brede netwerk van Glastuinbouw Nederland aan de beurt. Circa 40 deelnemers - komend uit onderwijs, maatschappelijke organisaties en belangrijke partners als Greenports en ABU - hebben meegedacht en gesproken over vier verschillende scenario's: Metropool Nederland, De vlucht vooruit, Regeneratie en Soeverein Nederland. Wat betekenen de scenario's voor arbeid in de glastuinbouw? Hoe kan de glastuinbouw in de scenario's succesvol zijn op het gebied van arbeid en zich nu al voorbereiden?

De deelnemers zagen voor ieder scenario kansen, bedreigingen en oplossingsrichtingen voor de glastuinbouw. Komende weken zijn er soortgelijke workshops binnen de sector. Dit alles mondt uit in een visie op werken in de glastuinbouw in 2050 en een routekaart hiernaartoe.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: