Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Backie biedt duurzame oplossing slakkenbestrijding

Duurzaam slakken bestrijden in de tuinbouw is vanaf nu mogelijk met Backie, een slakkenval zonder pesticiden. De val, ontwikkeld door Studio Catch Horticulture Solutions, gaat dit jaar de markt op en is de volgende stap in duurzame ongediertebestrijding.

De val is van oorsprong ontwikkeld om de Spaanse Aardslak te bestrijden in de Snij-Cymbidium teelt. Hier vreet de slak jaarlijks tot wel €5 per vierkante meter aan schade zonder goede bescherming. Pesticiden die voorheen te gebruiken waren zijn nu dusdanig door wetgeving gereguleerd dat effectieve bestrijding aanzienlijk lastiger wordt. Andere opties zoals biologische vijanden en het handmatig wegvangen van slakken zijn niet effectief genoeg om schade aan planten te voorkomen.


Joost van Santen, Jaco de Vries ( Houweling), Benjamin Aartsen, Sarit Wienke, Laura Drost (Studio Catch)

Vanuit dit probleem is Backie tot stand gekomen. Deze val gebruikt tarwezemelen als lokstof om zo zonder toevoegingen op duurzame wijze de slak weg te vangen. De vorm is optimaal gemaakt om een grote lokradius te bevorderen en veel slakken vast te kunnen houden. Na aantoonbaar succes in de Snij-Cymbidiumkas blijkt na testen ook de toepasbaarheid van de val in andere teelten, zoals Alstroemeria en Gerbera.

De val is ontworpen door Studio Catch Horticulture Solutions. In 2022 zijn zij begonnen vanuit een samenwerking tussen ontwerpstudenten van de TU Delft en cymbidium telers. Na de creatie van Backie werd de noodzaak voor duurzame ongediertebestrijding en aanpassing in de tuinbouwsector alleen maar duidelijker, en dit zorgde ervoor dat de ontwerpers uiteindelijk Studio Catch HS hebben gevormd: een ontwerpbureau dat samen met tuinders de tuinbouwsector klaar wil maken voor de toekomst. "Wij zien dat de tuinbouw ontzettend veel kansen heeft om innovatie met beide handen beet te pakken, een uitdaging die wij met veel plezier aangaan!", aldus Benjamin Aartsen, CEO van Studio Catch HS.

Samenwerking
Studio Catch HS staat er niet alleen voor. Buiten de samenwerking met de telers heeft ze ook veel steun ondervonden van Houweling Horticulture. De samenwerking tussen Studio Catch HS, Houweling Horticulture en de telers hebben Backie tot een succes gemaakt.

Houweling HortiCulture is verantwoordelijk voor de productie en verkoop van de Backie slakkenval. "Door deze samenwerking kunnen wij gezamenlijk de tuinbouw steeds een stukje duurzamer maken", weet Joost van Santen, account manager bij Houweling Group. "Dit geeft een geweldig gevoel."

Voor meer informatie:
Houweling Horticulture
Joost van Santen
Tel.: +31 88 1210 590
joost.vansanten@houweling.nl
www.houweling.com

Publicatiedatum: