Tholen - Waarom geef je water om 4 uur ’s nachts? Of om 8 uur ’s avonds? “Omdat ik het altijd zo doe.” Stiekem is dat soms voor telers nog wel het enige antwoord. Op het gebied van watergift probeert Klep daar verandering in te brengen. Het verhuurt vochtsensoren aan telers die zij kunnen koppelen aan een zonnecel én een platform.

Vooral dat laatste is belangrijk, benadrukt Wim Voogt. Hij is commercieel technisch medewerker in zachtfruit en glasgroenten en komt zodoende bij veel telers over de vloer. “Met inzicht in data, anoniem ook mogelijk in data van collega’s, worden telers aan het denken gezet.”


Nol Jochems, Jan Koevoets, Steffie Geerts en Wim Voogt bij de SOSensor met zonnecel op de Aardbeiendag 2024.

Het sensorconcept is anderhalf jaar op de markt. Deze winter is de tweede winter waarin telers ervaring opdoen met het systeem. De zonnecel voorziet de sensor van energie. In de sensor zit een 4G-kaart. Daarmee communiceert de sensor met het platform. “Iedere vijf minuten meet de sensor. Om netwerkkosten en energie te besparen, stuurt de sensor die data één keer per uur door.”


Je prikt de sensor in het substraat om te kunnen meten

Te nat
Voor telers is gebruik van de SOSensor een manier om meer inzicht te krijgen in de vochtstatus van het substraat. De afkorting SO verwijst naar het eigen substraatmerk Substraat Optimaal van Handelsonderneming Klep BV. “Wij zien samen met telers dat zij vooral nog veel winst kunnen behalen tussen de laatste en de eerste watergeefbeurt. Het komt regelmatig voor dat het substraat te nat blijft. Dat kost zuurstof bij de wortels en dit gaat ten koste van de kwaliteit van de wortels.”


De sensor krijgt stroom via de zonnecel

Zomer
Ook zien de adviseurs van Klep in de zomer, bij heel warm weer, dat het vochtgehalte in de middag toch daalt bij telers ondanks dat er veel water wordt gegeven. “De temperatuur stijgt dan in de middag sterk waardoor de planten toch meer gaan verdampen. Er is niet meer licht dan in de ochtend, terwijl er dan nog wel op licht water wordt gegeven en het substraat dus wel droger wordt vanaf begin van de middag. Door gebruik te maken van de SOSensor kan dit nauwlettend in de gaten worden gehouden en kan men sturen wanneer dit nodig blijkt.”


48-uursweergave vochtmeting in platform bij sensor. Voor vergroting van de grafiek en een grafiek met ook temperatuurdata, klik hier.

Voor meer informatie:
Wim Voogt
Handelsonderneming C.J. Klep B.V.
wvoogt@klep-agro.nl
www.klep-agro.nl