Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwvastgoedmarkt: Overdracht 'going concern' komt steeds vaker voor

De prijzen voor goede, jonge glastuinbouwbedrijven met voldoende omvang en duurzame energiemogelijkheden waren ten opzichte van 2022 in 2023 zeker prijshoudend, met een licht doorstijgende grondprijs. Dat constateert Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken in een vastgoedterugblik. In Bleiswijk kijken ze terug op 'een jaar met goede transacties in opdracht van zowel overnemende partijen als verkopers.'

Verder komt het steeds meer voor dat bedrijfsovernames gepaard gaan met een overdracht "going concern". Dit heeft veel voordelen, onder andere overgang teelten/exploitatie, contracten en medewerkers, eventueel fiscale voordelen, etc.

Om aan deze vraag uit de markt te voldoen, "bouwt" de makelaar vooraf een team met de ondernemer zelf, zijn accountant en andere specialisten die bij dergelijke transacties nodig zijn. Dan volgt een grondige voorbereiding met onder andere een waardebepaling van het vastgoed (door makelaar / taxateur), als ook eventueel op basis van exploitatie / verdiencapaciteit (door de accountant of externe waarderingsspecialist). Daarna legt de makelaar de contacten in de markt c.q. met wederpartijen, doen de bemiddeling en sluiten een deal.

Dit alles ondersteund door de andere teamleden, waardoor met vertrouwde mensen efficiënt en met kennis van zaken geschakeld wordt tot en met de afronding bij de notaris. Alles in het kader van de persoonlijke en zakelijke doelstellingen van opdrachtgever.

Bedreigingen
Ondanks bedreigingen over wet- en regelgeving, verplichte investeringen om klimaatdoelen te behalen, fiscale maatregelen met betrekking tot energie, krapte op arbeidsmarkt, etc., is zeker bij grotere glasgroentebedrijven, vertrouwen in de toekomst. Daar zijn ook de financiële mogelijkheden en drang om investeringen te doen. Dit is ook zo bij grotere sierteeltbedrijven maar daar lijkt het consumentenvertrouwen een flinke rol te spelen in de stemming, met schommelingen in positieve en negatieve richting.

Dit alles heeft invloed op de markt voor bedrijven. Nieuwbouw van complete bedrijven vindt vrijwel niet plaats en hierdoor blijven moderne bedrijven in de belangstelling staan, zo is de verwachting.

Kleinere bedrijven
Voor veel kleinere, oudere glastuinbouwbedrijven, zonder duurzame energiebronnen, is het koperspubliek gering. Startende ondernemers zijn er bijna niet en herbestemmen naar andere functies is lastig. Andersom zullen deze bedrijven de komende vijf jaar wel op de markt komen, niet omdat er financiële problemen zijn, maar veelal als gevolg van het ontbreken van voldoende toekomstperspectief. Kopers worden dan gezocht bij buren / reconstructie, koude teelten, "Ruimte voor Ruimte", etc.

Warme gronden
De markt voor "warme gronden / locaties" blijft stroperig, dit komt door langdurige procedures en verder vermijden ontwikkelaars / bouwbedrijven grote risico's bij grondverwerving. Toch zijn ook in 2023 een aantal zaken door de begeleiding van makelaar tot afronding gekomen. Men moet er wel veel energie in stoppen, maar ook hier geldt "de aanhouder wint".

Voor cliënten die met toekomstige bestemmingsplanwijziging te maken krijgen is wel het motto om dit soort initiatieven vroegtijdig in beweging te brengen en onder de aandacht te houden. Niet om af te wachten. Zeker met de nieuwe Omgevingswet in het vooruitzicht wordt participatie steeds belangrijker en moet het traject met alle "stakeholders" gelopen worden wat tijd kost. Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken begeleidt zowel individuele eigenaren als clusters.

Voor meer informatie:
Vellekoop Makelaardij
Hoekeindseweg 37
2665 KA Bleiswijk
Tel: (010) 521 76 66
[email protected]
www.vellekoop.nl

Publicatiedatum: