Begin december is het team van watergiftspecialist Growficient uitgebreid met Tom de Vreugd. Tom heeft ruim 10 jaar ervaring met de cultivatie van cannabis. Hij komt het team van Growficient versterken als Grower Success Manager. Tom: "Ik kijk ernaar uit om samen met cannabistelers te leren over de optimale irrigatiestrategie, helemaal in cocosmengsels en duurzamere substraten."

Tom kwam voor het eerst in aanraking met de teelt van cannabis toen hij aan de slag ging bij een cannabis expertisecentrum, waarin hij onderzoek deed naar cannabiscultivatie, kweek en medicinale toepassingen. Na een vervolgbaan als cultivator bij de Nederlandse tak van het beursgenoteerde cannabisbedrijf Aurora, komt Tom nu Growficient versterken.

Growficient was voor Tom geen onbekende. Hij vertelt: “In mijn vorige baan werkte ik al met de sensoren van Growficient. Natuurlijk werkte ik veel met crop steering en was het waardevol dat de sensoren niet alleen data verzamelden over water, maar ook de EC-waarden, substraattemperatuur en omgevingstemperatuur. Helemaal omdat deze data essentieel zijn in de teelt van cannabis. Bovendien vond ik het Growboard erg gebruiksvriendelijk, waardoor het systeem prettig was om mee te werken.”

Verduurzamen cannabisteelt
Bij Growficient gaat Tom andere telers helpen om hun teelt te optimaliseren en stap voor stap te automatiseren met behulp van sensoren. Tom vervolgt: “De gereguleerde cannabisteelt is een relatief jonge industrie. Veel telers zijn daarom zoekende naar de optimale strategie passend bij hun specifieke cultivars, substraat, technische inrichting en planning. In die zoektocht speelt irrigatie natuurlijk een fundamentele rol, maar dan dien je wel inzicht te hebben in hoe de plant reageert en wat de plant nodig heeft. Het is daarom waardevol om je eigen waarnemingen aan te vullen met data uit sensoren. Zo kun je objectieve conclusies trekken en je strategie bij elke teeltronde verbeteren. Want we weten allemaal dat elke ronde nét even anders is.”

Een persoonlijke missie die Tom deelt met Growficient, gaat over de verduurzaming van de cannabisteelt. Hij vertelt: “Ik vind het belangrijk om te werken aan een efficiëntere watergift. In de cannabisindustrie zien we veel drain-to-waste en overvloedige drain. Soms zonder het water te hergebruiken, want dat is niet altijd de situatie. Met accurate sensoren kun je deze waterverspilling enorm verminderen. Je gaat immers écht geven wat de plant nodig heeft.

Daarnaast helpt het in de keuze voor een duurzaam substraat om goede data te hebben. De sensoren van Growficient zijn niet alleen effectief toepasbaar in steenwol, maar zijn ook bijzonder accuraat in kokos en veenrijke substraten. Dat is helemaal belangrijk bij organische fertigatie of living soil principes."

Wereldwijd groeien
Dirk Jan Mulder, medeoprichter van Growficient, ziet Tom als aanwinst voor het team. “Growficient is afgelopen jaar enorm gegroeid in de cannabissector. Met Tom erbij zijn we klaar om hier verder in te groeien. Onze sensoren hebben al diverse telers geholpen met het optimaliseren van hun teeltstrategie, vooral in Noord-Amerika. Mijn ambitie is om dit wereldwijd te gaan doen.”

Tom hoopt dat cannabistelers hem weten te vinden als ze willen praten over hun irrigatiestrategie. Hij sluit af: “Ik vind het ontzettend interessant om van anderen te horen hoe zij hun teelt aanpakken.”

Voor meer informatie:
Tom de Vreugd
Growficient
Boschdijk 764
5624 CL Eindhoven
Tel: +31 626 084 847
tom@growficient.com
info@growficient.com
http://www.growficient.com