Port of Antwerp-Bruges International (PoABI) en Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP), een agentschap voor de ontwikkeling van de staat Perak in Maleisië, zijn een strategisch partnership aangegaan in het kader van de ontwikkeling van de haven van Lumut. De Europese Commissie gelooft in het potentieel van de haven en heeft daarom een subsidie van 1,9 miljoen euro toegekend voor haalbaarheidsstudies. Voor PoABI is dit het eerste grote project in Zuid-Oost Azië, zo meldt het havenbedrijf.

Lumut, een haven met veel potentieel
Maleisië ligt in een belangrijke internationale scheepvaartroute tussen de Straat van Malakka en de Zuid-Chinese Zee. In de deelstaat Perak ligt Lumut, een kleinere haven tussen Kuala Lumpur in het zuiden en Penang in het noorden. Dankzij deze strategische ligging heeft de haven veel potentieel als logistieke en industriële hub.

PoABI, dochteronderneming van Port of Antwerp-Bruges, ondersteunt en versterkt overzeese havens en terminals via consultancy, managementoplossingen, investeringsprojecten en opleidingen. In het kader van de ontwikkeling van de haven van Lumut heeft PoABI samen met PKNP een ontwikkelingsmaatschappij opgericht. De combinatie van PKNP’s lokale kennis en netwerk met de internationale expertise in projectmanagement, havenbeheer en training van PoABI, zal worden ingezet voor de ontwikkeling en het beheer van Lumut Maritime Industrial Cluster (LUMIC). Het strategisch partnerschap is er op gericht om van Lumut een maritieme hub van wereldklasse te maken en een katalysator voor de groei van Perak.

Kristof Waterschoot, Managing Director PoABI: “De officiële oprichting van deze ontwikkelingsmaatschappij onderstreept ons engagement voor de ontwikkeling van LUMIC. Samen met onze partner PKNP zijn we klaar om een duurzame industriële cluster te creëren, welke niet alleen de lokale economie een boost zal geven, maar ook zal bijdragen aan de bredere visie van vooruitgang en innovatie voor de staat Perak in Maleisië."

Na vergelijkbare projecten in Duqm en Namibië is dit voor PoABi het eerste grote grote project in Zuidoost-Azië.

EU subsidie
Gezien de strategische ligging en het sterke vertrouwen van buitenlandse investeerders in Maleisië als het toekomstige centrum van de logistieke keten, heeft de Europese Unie een subsidie van 1,9 miljoen euro toegekend. Deze subsidie wordt ingezet voor verschillende haalbaarheidsstudies. ​ Op dit moment zijn vier studies over Maleisië in uitvoering, waarmee de basis wordt gelegd voor een gerichte aanpak in 2024. Het komende jaar zullen de inspanningen zich concentreren op Lumut en of deze haven de gateway kan worden voor Europa. Daarbij zal het ontwerp van het masterplan voor LUMIC centraal staan. ​

Bron: Port of Antwerp-Bruges