Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Officiële opening tweede Centrum Weerbare Sierteeltsector

Op 4 december opende Burgemeester Bouke Arends samen met directeur van Royal FloraHolland Steven van Schilfgaarde en Dick van der Ende van Politie-eenheid Den Haag het nieuwe Centrum Weerbare Sierteeltsector op de hub van Royal FloraHolland in Naaldwijk. Met de nieuwe plek wordt de operationele samenwerking rondom ondermijning in de sierteelt vergemakkelijkt.

In publiek private samenwerking Weerbare Sierteeltsector werken overheidsinstanties en bedrijven samen om preventieve en repressieve maatregelen te nemen tegen criminele inmenging. Het doel is om de veiligheid van ondernemers en medewerkers te vergroten denk hierbij aan fysieke maatregelen zoals cameratoezicht en ook controles op en om de hubs van Royal FloraHolland. Dit is het tweede centrum, sinds april 2022 is er ook al een Centrum Weerbare Sierteelt op de hub in Aalsmeer.

Het Centrum Weerbare Sierteeltsector biedt een ontmoetingsplek en aantal werkplekken voor medewerkers van de Weerbare Sierteeltsector. “Door de krachten te bundelen vormen we gezamenlijk zowel met de overheidsdiensten als met de ondernemers een sterk front tegen de ondermijnende criminaliteit en houden we ook de sierteeltsector sterk en veilig,” aldus burgemeester Bouke Arends bij de opening van het centrum.

Misbruik van de kracht van de sector
De sierteelt heeft een sterke exportpositie, maar dat heeft ook een keerzijde. De sector is kwetsbaar vanwege de internationale en dagelijkse vers logistiek. Criminelen maken misbruik van de kracht van de sector voor onder andere smokkel van verdovende middelen, wapens en cashgeld. Ondernemers zijn zich hier niet altijd van bewust en FloraHolland zien dat medewerkers onder druk worden gezet of via afpersing gedwongen worden om mee te werken. Dit creëert mogelijk een onveilige werkomgeving en dat wil men uiteraard voorkomen. Ook arbeidsuitbuiting valt binnen de aanpak Weerbare Sierteeltsector.

Samenwerking
De aanpak Weerbare Sierteeltsector vindt het belangrijk om het mooie van de sector te beschermen en het kwetsbare aan te pakken. De focus is daarom vooral preventie en ondernemers weerbaar te maken door hen van kennis te voorzien. Ondernemers kunnen zo zelf maatregelen nemen om criminaliteit te voorkomen. Maar zij kunnen ook makkelijker signalen van criminaliteit herkennen en misstanden melden. Doel is samen de sierteeltsector sterk en veilig te houden. Weerbare Sierteeltsector doet dat in nauwe samenwerking tussen bedrijven en de overheid en ontvangt daarbij (financiële) steun van het ministerie van Justitie en Veiligheid, Directoraat Generaal Ondermijning.

bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: