Friesland focust op glastuinbouwclusters

Vestiging van nieuwe glastuinbouwbedrijven is in Friesland alleen mogelijk op aangewezen glastuinbouwlocaties in Noordwest Fryslân. Buiten die locaties is de ontwikkelingsruimte voor de glastuinbouw beperkt. Dat staat in de Omgevingsverordening Fryslân 2022 die recent in het Provinciaal blad van provincie Fryslân is gepubliceerd. Reguliere uitbreiding van glastuinbouwbedrijven buiten clusters is mogelijk, onder voorwaarden. De verordening gaat op 1 januari 2024 in, net als de landelijke omgevingswet.

De voorwaarden voor groei van een glastuinbouwbedrijf buiten aangewezen glastuinbouwlocaties zijn dat een bedrijf maximaal 50 procent van de bestaande omvang aan glas mag groeien. Als het om een glastuinbouwlocatie gaat, laat de provincie de bevoegdheid om over de maximale maat te besluiten aan de gemeente.


Glastuinbouwlocaties Noordwest- Fryslân, Omgevingsverordening Fryslân 2022

Een omgevingstafel is nodig bij uitbreiding van bestaande glastuinbouwbedrijven buiten het glastuinbouwgebied met meer dan twintig procent, zo valt verder in het document te lezen. Aan tafel zitten dan voorafgaand aan een besluit 'alle partijen die een belang of deskundigheid vertegenwoordigen rondom de ruimtelijke ontwikkeling'.

De gemeente beoordeelt of een omgevingstafel nodig is bij uitbreidingen van glastuinbouwbedrijven tot twintig procent. Wanneer er 'mogelijk aanzienlijke effecten op de omgevingskwaliteiten te verwachten zijn, is een omgevingstafel noodzakelijk.'

De ontwikkeling van glastuinbouw in Friesland gaat moeizaam. Jarenlang werd geleurd met grond voor het project Waddenglas, zonder succes. Daarnaast wisselden de kassen van een groot project in Sexbierum de afgelopen jaren meermaals van eigenaar.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.