Vestiging van nieuwe glastuinbouwbedrijven is in Friesland alleen mogelijk op aangewezen glastuinbouwlocaties in Noordwest Fryslân. Buiten die locaties is de ontwikkelingsruimte voor de glastuinbouw beperkt. Dat staat in de Omgevingsverordening Fryslân 2022 die recent in het Provinciaal blad van provincie Fryslân is gepubliceerd. Reguliere uitbreiding van glastuinbouwbedrijven buiten clusters is mogelijk, onder voorwaarden. De verordening gaat op 1 januari 2024 in, net als de landelijke omgevingswet.
De voorwaarden voor groei van een glastuinbouwbedrijf buiten aangewezen glastuinbouwlocaties zijn dat een bedrijf maximaal 50 procent van de bestaande omvang aan glas mag groeien. Als het om een glastuinbouwlocatie gaat, laat de provincie de bevoegdheid om over de maximale maat te besluiten aan de gemeente.
Glastuinbouwlocaties Noordwest- Fryslân, Omgevingsverordening Fryslân 2022
Een omgevingstafel is nodig bij uitbreiding van bestaande glastuinbouwbedrijven buiten het glastuinbouwgebied met meer dan twintig procent, zo valt verder in het document te lezen. Aan tafel zitten dan voorafgaand aan een besluit 'alle partijen die een belang of deskundigheid vertegenwoordigen rondom de ruimtelijke ontwikkeling'.
De gemeente beoordeelt of een omgevingstafel nodig is bij uitbreidingen van glastuinbouwbedrijven tot twintig procent. Wanneer er 'mogelijk aanzienlijke effecten op de omgevingskwaliteiten te verwachten zijn, is een omgevingstafel noodzakelijk.'
De ontwikkeling van glastuinbouw in Friesland gaat moeizaam. Jarenlang werd geleurd met grond voor het project Waddenglas, zonder succes. Daarnaast wisselden de kassen van een groot project in Sexbierum de afgelopen jaren meermaals van eigenaar.