Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwsector als geheel groeit, maar de verschillen zijn groot

De gehele tuinbouwketen droeg in 2021 voor 23,6 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Dat is fors meer dan in 2019 (pre-corona), meldt het CBS.

De toegevoegde waarde van de keten Tuinbouw en Uitgangsmaterialen (T&U) was in 2021 ruim 23% hoger dan in 2019. Daarmee deed de gehele tuinbouwsector het bovengemiddeld goed, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research.

Grote verschillen tussen tuinbouwbedrijven
Maar is hiermee ook het gemiddelde inkomen dat de ondernemers uit hun bedrijf halen gegroeid? Om daar wat zinnigs over te kunnen zeggen, is het goed om dieper in de cijfers te duiken. Want er zitten forse verschillen tussen de diverse soorten tuinbouwbedrijven.

Uit de raming over 2022 blijkt dat met name groenteteeltbedrijven onder glas een goed jaar hebben gedraaid. Ondernemers zagen hun gemiddelde inkomen dat ze uit het bedrijf haalden, stijgen van ruim 270.000 euro in 2021 (voorlopige cijfers) naar ruim 416.000 euro in 2022.

Fruitteelt en pot- en perkplant in het rood
Fruitteeltbedrijven en pot- en perkplantbedrijven hadden het in 2022 moeilijk, blijkt uit de ramingen. Ondernemers met fruitteeltbedrijven gingen van een inkomen uit het bedrijf van ruim 62.000 euro in 2021 naar -6.800 euro in 2022.

En ook de resultaten in de pot- en perkplantenbedrijven vallen volgens de ramingen in 2022 negatief uit. Was het inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidskracht in 2021 nog ruim 264.000 euro, in 2022 lijkt die uit te komen op -5.800 euro. Dat komt onder meer door hogere kosten voor energie en verpakkingen.

De resultaten kunnen per bedrijf flink verschillen. Daarom is het van belang om als ondernemer in de tuinbouwsector een goed overzicht en inzicht te hebben in de financiën van het bedrijf.

Innovatie en optimalisatie
De afgelopen decennia is er al veel gedaan aan innovatie en optimalisatie om tot hoge rendementen te komen. Verdere innovatie zal nodig zijn, omdat de economie steeds meer gaat richting duurzaam, circulair, digitaal en robotisering. Dat kan het verdienmodel van de tuinbouw onder druk zetten, maar het biedt voor de lange termijn ook kansen en nieuwe mogelijkheden.

Deze veranderingen komen eraan:

  • Op de langere termijn zal vanwege duurzaamheid en kosten het gasgebruik in de glastuinbouw omlaag moeten.
  • De arbeidsomstandigheden moeten worden verbeterd.
  • Door Integrated Reporting wordt duurzaam en milieubewust produceren de norm voor retailketens.

Kijk samen met Flynth de toekomst in
Om goed voorbereid de toekomst in te gaan, is een actueel inzicht van de geldstromen binnen uw bedrijf het eerste wat u nodig heeft. Dit geldt zowel voor de korte als de (middel)lange termijn. Om dat goed in beeld te brengen, is het volgende nodig:

  • De huidige liquiditeitspositie.
  • De realisatie en verwachtingen over 2023.
  • De rentabiliteits- liquiditeitspositie in 2023 en 2024.

Die stuurinformatie maakt Flynth voor u inzichtelijk. Met die cijfers en onze datagedreven voorspellende modellen stelt Flynth doorgerekende toekomstscenario’s op. Met een goede duiding van die scenario’s kunt u als ondernemer tijdig bijsturen als de situatie daar om vraagt.

Visie op duurzaamheid noodzakelijk
De komende jaren komt er veel nieuwe wet- en regelgeving aan om de klimaatdoelen te halen, ook voor de tuinbouwsector. Daarom is het voor ondernemers belangrijk om een visie te ontwikkelen op duurzaamheid.

Met uw interne bedrijfsvoering kunt u een positieve impact hebben op de wereld om u heen. Daarbij zijn de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG’s) van de Verenigde Naties een goed uitgangspunt. Als ondernemer kunt u zelf bepalen welke doelen in uw bedrijfsstrategie. Bijvoorbeeld:

  • SDG 8: eerlijk werk en economische groei
  • SDG 12: verantwoorde productie en consumptie
  • SDG 13: klimaatactie

Een eerste stap is bijvoorbeeld het monitoren van de CO2-behoefte per maand om daarmee voorbereid te zijn op fossielvrij produceren.

Wilt u weten hoe u uw bedrijf een duurzame toekomst kunt geven of loopt u aan tegen acute liquiditeitsproblemen? Flynth kan u daarbij helpen. Neem daarvoor contact op met uw relatiebeheerder.

Voor meer informatie:
Flynth
Tel: +31 (0)88 2367777
info@flynth.nl
www.flynth.nl

Publicatiedatum: