Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het verlengen van korte dagen met blauw LED-licht resulteert in bloei bij chrysanten

Het onderzoek van Sharath Malleshaiah van de WUR richt zich op de rol van het lichtspectrum bij het sturen van bloei van daglengtegevoelige planten. En dan met name voor chrysanten. Chrysanten hebben namelijk lange nachten nodig om tot bloei te komen, en tijdens de winter in noordelijk gelegen gebieden beperken lage lichtniveau de gewaskwaliteit en productiviteit. De studie onderzocht specifiek het gebruik van lampen, met name dynamische LED-verlichting, om een hogere dagelijkse lichtsom te bereiken en de fotosynthese en plantengroei te verbeteren zonder de bloei in gevaar te brengen.

Het onderzoek van Sharath was gericht op het beantwoorden van specifieke vragen met betrekking tot bloeiregulatie en de rol van het lichtspectrum bij chrysanten en andere kortedagplanten. Uit het onderzoek bleek dat het verlengen van korte dagen met blauw LED-licht resulteerde in bloei, en dat de spectrale samenstelling van de eerste 11 uur van de fotoperiode de bloeireactie beïnvloedde. Ver-rood licht overdag belemmerde de bloei onder met blauw verlengde korte dagen.

Daarnaast is in het onderzoek gekeken naar de bloeireactie van verschillende kortedagplanten op dynamische LED-verlichting. Er is inzicht verkregen in de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan de bloei. De bevindingen bieden mogelijkheden voor een efficiënte jaarrondteelt van chrysanten en andere kortedagplanten in verticale landbouwsystemen met behulp van kunstlicht.

Bron: WUR

Publicatiedatum: