Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Narcissendoop bij opening Bloemencorso Bollenstreek

Voorafgaand aan de opening van Bloemencorso Bollenstreek 2023 werd vrijdagavond 21 april 2023 in de Witte Kerk in Noordwijkerhout de nieuwe narcis K's Choice gedoopt. Een spleetkronige narcis uit de kraam van Rik Pennings van P. Pennings Bloembollenbedrijf uit Noordwijkerhout. De narcissendoop kan gezien worden als eerbetoon aan Kees van der Salm, band K's Choice en alle mensen in Noordwijkerhout en omstreken met passie voor het bloembollen vak, meldt Greenport. 

De narcissendoop werd verricht door Elly van der Salm, Willem Heemskerk (voorzitter Bloemencorso Bollenstreek) en Wendy Verkleij (burgemeester gemeente Noordwijk). Elly liet daarbij weten dat haar in 2020 overleden echtgenoot Kees van der Salm van jongs af aan 120% van zijn tijd en energie in het veredelen van nieuwe narcissen soorten stak.“Ik ben vereerd dat deze spleetkronige narcis onder andere vernoemd is naar Kees. De kleuren zijn bijzonder, want K’s Choice kleurt langzaam van abrikoos naar zachtgeel en heeft een beetje groen in het keeltje.”

Naam voor de narcis 
Rik Pennings vulde aan dat na acht jaar telen onder de werknaam ‘Abrikees’, de abrikoos van Kees, het tijd werd voor een echte naam. “De keuze viel op een gecombineerde naam. Naast de narcissenteelt is muziek mijn tweede passie. Ik maak muziek en luister naar muziek, waaronder de Belgische band K’s Choice."

"Ik nam contact op met de band en zij zouden het fantastisch vinden als er een narcis vernoemd zou worden naar de band K’s Choice, waarmee tegelijkertijd collega Kees van der Salm wordt vernoemd.“

Pareltjes
Narcissen zitten Rik Pennings in het bloed en hij probeert zoveel mogelijk mensen voor dit product te enthousiasmeren. Rik teelt en verhandelt 183 verschillende soorten die hij verkoopt aan alle exporterende bedrijven binnen en buiten de Bollenstreek. Zo’n vijftig soorten hiervan waren tijdens de corsoweek in de Witte Kerk te zien en eveneens werden zijn narcissen gebruikt voor het steken van de praalwagens.

Maar ook is Rik altijd op zoek naar nieuwe pareltjes voor zijn kraam en zo kocht hij in 2015 deze narcissen zaailing van Kees van der Salm.

KAVB-registratie 
De narcissendoop vond traditiegetrouw plaats met champagne. Aansluitend werden door Elly van der Salm, Willem Heemskerk en Wendy Verkleij het certificaat en bijbehorende documenten getekend. Hiermee kan de nieuwe narcissenvariëteit officieel worden ingeschreven in de KAVB-registers (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur). Eén en ander onder toeziend oog van Stan van Oers, taxonoom van de in Hillegom gezetelde KAVB.

Bron: Greenport Duin- en Bollenstreek

Publicatiedatum: