Crisisupdate: Uitstel bij wkk-steun en EU-gasplan

Deze zaterdag, op 1 april, start officieel het vulseizoen. Dan moet er wel veel gas de grond in, zodat het komende winter in huizen en kassen niet te koud wordt. 

De verwachting is dat de gasopslagen in Nederland met een vulgraad van tussen de 55%-60% het vulseizoen in gaan. Vorig jaar was de vulgraad 28%, zo stipt energieleverancier Vattenfall in haar weekupdate aan. In deze crisisupdate zetten we onder meer aan de hand van die update het energienieuws weer op een rijtje.


De gasprijs voor een aprilcontract op de Title Transfer Facility t/m 29 maart. Er is sprake van een hele lichte prijsstijging sinds afgelopen vrijdag. Donderdagochtend vroeg tikte de gasprijs even 44 euro per megawattuur aan. Klik hier voor actuele cijfers.

Bij Vattenfall spreken ze de verwachting uit dat als gevolg van milde temperaturen en veel wind er weer gedurende enkele uren in het weekeinde negatieve elektriciteitsprijzen zullen voorkomen. De verwachting van de energiespecialisten is verder dat na het weekeinde de prijzen op de spotmarkten voor gas en elektriciteit tijdelijk zullen oplopen door het verwachte koudere weer. Lees hier de hele update.

In het Belgische vakblad Boer & Tuinder trekt tomatenteler Piet Coysman de vergelijking tussen 'het wkk-verhaal' en een varken. Dat doet hij nadat de Vlaamse regering vorige week besliste om de jaarlijkse actualisatie van de bandingfactoren โ€“ die de hoogte van de steun via warmte-krachtcertificaten (WKC) aan wkk-installaties op tuinbouwbedrijven bepalen โ€“ met een jaar uit te stellen tot 1 augustus 2024. Hij noemt het wkk-verhaal 'een heel duurzaam' verhaal. "Eigenlijk kan je het wkk-verhaal vergelijken met dat van een varken, waar ook alles van gebruikt wordt, tot de oren en poten toe.' 

Het Europese plan om gezamenlijk gas in te kopen voor het vullen van de gasvoorraden voor de winter van 2023/2024 is met een halve maand uitgesteld. Het programma zou oorspronkelijk midden april van start gaan, maar is uitgesteld tot eind april. Met het inkoopprogramma wil de EU ten minste 13,5 bcm (miljard kubieke meter) gas gezamenlijk inkopen om zo de prijs op de TTF-gasmarkt niet onnodig te doen stijgen. Het vullen van de gasvoorraden zal wel gewoon doorgang vinden door het inkopen van gas van marktpartijen zelf, zo schrijft het team Energy Research van Publieke Zaken in een marktupdate.

Hans van Cleef werkt voor Publieke Zaken en wijst ook op de gasprijs in de VS, die gezakt is.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.