"de wkk-sets die we nu in Nederland verkopen, zijn al waterstofproof”

Van het gas af met waterstof-wkk

Tholen - 2G Energy – misschien doet die naam een belletje rinkelen, maar de kans is groot dat dat nog niet zo is. Chris van Tiggelen is Sales Director voor Nederland bij dit Duitse bedrijf, dat in 25 jaar wist op te klimmen tot een wkk-reus in Europa. Chris vertelt hieronder waarom ook Nederlandse telers 2G Energy in hun adresboekje zouden moeten zetten.

De oplettende bezoeker heeft het op de HortiContact al kunnen zien: een wkk die niet draait op aardgas op biogas, maar op waterstof. Dat is een van de speerpunten waarmee Chris de Nederlandse markt op gaat. “De huidige aardgasmachines van 2G zijn nu al geschikt om tot 20% waterstof bij te mengen – met wat aanpassingen aan de wkk loopt dat op tot 40%.”

Maar het mooiste zou natuurlijk zijn als diezelfde wkk in de toekomst op 100% waterstof kan draaien. “En dat kan. Bij een grote onderhoudsbeurt kan je er voor kiezen om je wkk om te bouwen, zodat die op 100% waterstof kan draaien. Bij groot onderhoud moeten we toch al die onderdelen, zoals koppen en zuigers, vervangen, dus als er dan op 100% waterstof gedraaid kan worden, dan kan je de machine eenvoudig ombouwen voor waterstof. Zo kunnen we waterstof omzetten in warmte en elektra.”

Chris van Tiggelen en Christoph Roters van 2G op HortiContact 2023

Duurzaam
Chris beschrijft het als een duurzame oplossing. In de toekomst kan met een electrolyzer, een apparaat dat waterstof produceert bijvoorbeeld uit een overschot aan duurzaam opgewekte elektriciteit, de wkk voorzien worden van de benodigde waterstof. “Als je de warmte die vrijkomt bij het proces (rendementsverlies) afvangt en ook gebruikt in de kas, heb je bijna geen rendementsverliezen.

Chris geeft als voorbeeld een waterstof-wkk die midden in de woestijn bij Abu Dhabi staat. “Daar staat een zonnepark van 5.000 MWp, kortom daar worden gigawatts opgewekt aan zonne-energie. De kantoren bij dat park worden via een electrolyzer door ons voorzien van elektra in de nachturen, doordat het apparaat een stukje van de opgewekte elektriciteit buffert in waterstof."

Aanvragen stromen binnen
2G begon in 2012 met de waterstof-wkk’s, en inmiddels draaien er wereldwijd 20 à 25 van die apparaten. “Zo staat er een op het vliegveld van Berlijn, we hebben een groot stadsverwarmingsproject draaien in Duitsland, en staan er meerdere bij Toyota-city in Japan.”

Ook in Nederland kan de waterstof-wkk worden ingezet, zodra de waterstofaansluitingen beschikbaar zijn. “En dat kan snel gaan. Er zijn al aardig wat ontwikkelingen met mogelijke aansluitingen richting het Westland. Wij krijgen nu al aanvragen vanuit de tuinbouw binnen. Totdat de waterstof 100 procent beschikbaar is, ben je in ieder geval al goed voorbereid met een aardgas-wkk-installatie.”

Van het gas af
“Deze technologie heeft de toekomst.” Daar is Chris van overtuigd. “In welke verhouding aardgas zal worden bijgemengd, dat weten we nog niet, maar de waterstof-wkk heeft de toekomst, en wij zijn er klaar voor om de techniek ook in Nederland uit te rollen. De wkk-sets die we nu in Nederland verkopen, zijn al waterstofproof.”

Voor meer informatie:
Christian van Tiggelen
2G Energy International GmbH
+49 2568 9347-2746  
+49 160 98721122 
C.vanTiggelen@2-g.com  
www.2-g.de 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.